Da li volite kokos? Koje poslastice sa kokosom najčešće pripremate? Ukoliko ste ljubitelj kokosa, vanile, pomorandže i limuna, preporučujem vam pitu sa kokosom.
Pita sa kokosom, sastojci:
- 5 jaja
- 1 šolja šećera
- 3 dl jogurta
- 1 šolja ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- 500 g tankih kora
- 150-200 g kokosa
Sastojci za preliv:
- 2 šolje šećera
- 3 šolje vode
- 1 kesica vanilin šećera
- sok od pola limuna
- sok od pola pomorandže
Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte sve ostale sastojke osim kokosa i lepo sjedinite.
Ostavite 5-6 kašika za premazivanje štrudlica.
Kore podelite tako da štrudlice budu od po tri kore, ja sam imala 18 kora tj. 6 štrudlica.
Premazujte svaku koru sa 2-3 kašike preliva od jaja i posipajte sa po 2 kašike kokosa, pa uvijte u rolnicu.
Postupak je isto za sve rolnice.
Gotove štrudlice premažite prelivom koji ste odvojili.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok štrudlice lepo ne porumene.
Dok se pita peče, skuvajte preliv – sjedinite šećer i vodu i kuvajte desetak minuta na nižoj temperaturi.
Dodajte vanilin šećer i sokove od limuna i pomorandže.
Kuvajte oko jedan minut.
Prohlađenu pitu isecite na komade željene veličine i prelijte prohlađenim prelivom.
Pita sa kokosom treba da odstoji oko sat vremena pre služenja.
Napomene:
Količinu kokosa prilagodite ukusu, nije obavezno posipanje svake kore.
Na isti način možete pripremiti i pitu sa makom, potrebno je 200-300 g mlevenog maka.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.