Ruska salata – kraljica među svečanim salatama. Ali, nikada je nisam jela. Nije bilo šanse da me neko ubedi da je probam… Majonez je kriv za sve. Pokušavali su na razne načine, ali „ne“ je kod mene jednostavno „ne“. Kada se pravila ruska salata, za mene se odvajalo samo seckano povrće…
Tako je i dan danas.
Posnu rusku salatu koja se priprema za vreme posta sa posnim majonezom okusila nisam, takođe.
Sasvim slučajno sam došla na ideju da napravim „majonez“ od leblebija.
Pretpostavljam da nisam jedina, ali do sada nisam videla recept.
Ako je još neko pravio posni majonez od leblebija, bilo bi lepo da podeli svoju „tajnu“.
Posna ruska salata, sastojci:
- 2 šargarepe (200 g)
- 2 krompira (250g)
- 1/2 šolje grašaka
- 1 šolja seckanih kiselih krastavaca
- Sastojci za majonez:
- 150 g kuvanih leblebija
- 120 ml aquafabe (tečnost u kojoj su se kuvale leblebije)
- 50 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice senfa
- 1 kašika soka od limuna ili sirćeta
- biber i so po ukusu
Posni majonez, priprema:
Za pripremu majoneza, potreban vam je štapni mikser.
Leblebije stavite u užu, dublju, posudu (možete koristiti i teglu), usitnite ih štapnim mikserom – miksajte dok je moguće.
Dodajte začine i dolivajte postepeno ulje i aquafabu (tečnost u kojoj su se kuvale leblebije) uz neprekidno miksanje.
To je to – posni majonez je gotov.
(Ukoliko nemate vremena da pripremate majonez od leblebija na ovaj način, možete kupiti gotov humus i razrediti ga sa oko 1 dl tople vode.)
*Posni majonez možete napraviti i samo od akvafabe – izmešajte akvafabu sa začinima koje inače koristite za majonez, počnite da mutite miksrom i postešeno dolivajt ulje, neprekidno muteći.
Količin prilagodite ukusu.
Ovako pripremljen majonez sadrži veću količinu ulja, pa ukusom i izgledom više podseća na pravi majonez.
Tako kažu oni koji su ga probali.*
Posna ruska salata se priprema na isti način kao i mrsna.
Povrće skuvajte na uobičajen način, kada se prohladi, iseckajte ga (šargarepu i krompir).
Količine povrća su date okvirno, možete ih povećati ili smanjiti, u zavisnosti od toga kakva vam se posna ruska salata dopada – sočnija ili „suvlja“.
1 šolja iseckanih krastavaca je cca 5-6 krastavčića.
Izmešajte povrće i posni majonez – majonez od leblebija.
Začinite po ukusu – dodajte so i biber.
Po ukusu, možete dodati još neko povrće i začine.
Vaša posna ruska salata je spremna za degustaciju.
S obzirom da je odnos sirovih i kuvanih leblebija okvirno 1:2,5, (od 100 g sirovih ćete dobiti cca 250 g kuvanih) kada ih kuvate, skuvajte više (da ne biste kuvali samo 100 g).
Od ostatka možete apraviti dosta toga – humus, na primer.
Recept za humus možete pronaći ovde.
Za neke svečanije prilike, humus možete servirati ovako:
Od leblebija (nauta) možete napraviti dosta toga – možete pripremiti slana jela, ali i kolače.
Aquafaba – posna zamena za belance
Kod nas se leblebije najviše koriste tokom posta, ali su vrlo zastupljene u ishrani vegana i vegetarijanaca kao i kod ljudi koji su intolerantni na gluten i laktozu.
Od 300 gr sirovih dobićete se oko 800 g kuvanih leblebija.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.