Blog Domaćica za vas donosi vam jedan interesantan recept za sve one koji poste ili vole hranu spremljenu bez namirnica životinjskog porekla.
Sastojci za ćufte:
- 200 g sočiva (zelenog)
- 1 list lovora
- 1 mala glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- po ukusu: so, biber, mleveni kim, kumin, mrvljenja ljuta paprika…
- ulje za prženje
- prezle ili brašno za oblikvanje
Posne ćufte, priprema:
Sočivo dobro operite i prelijte duplo većom količinom vode.
Ostavite ga da odstoji preko noći ili nekoliko sati.
Prospite vodu, sipajte svežu, dodajte lovorov list i kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.
Ocedite višak tečnosti. Sočivo sameljite u procesoru za hranu, delimično.
Dodajte sitno iseckan crni i beli luk, pa potom začinite po ukusu.
Umesite sve sastojke. Smesa treba da bude čvrsta i da se ne raspada.
Ukoliko se raspada, dodajte malo vode, a ukoliko je meka, dodajte malo brašna ili prezle, a može i jedno i drugo, i brašno i voda kako bi se dobila homogena smesa.
Oblikujte male kuglice i pržite ih u dubokom ulju po nekoliko minuta sa svih strana.
Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kada ih izvadite kako bi se ocedio višak ulja.
Napomene:
Ukoliko izbegavate puno ulja kao ja, možete ih pržiti na nižoj temperaturi po nekoliko minuta sa svih strana, ali u tom slučaju neće imati baš lep oblik.
Ukoliko niste sigurni da vam je smesa dobra, možete proveriti tako što ćete jednu kuglicu staviti da se prži – ukoliko se ne raspada, to je to.
Sastojci za sos od paradajza:
- 2 kašike brašna (ne prepune)
- 2-3 kašike ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- biber, peršunov list, origano…
Sos od paradajza, priprema:
U šerpici sjednite ulje i brašno, pa pržite na umerenoj temperaturi uz mešanje nekoliko minuta.
Postepeno sipajte sok od paradajza i mešajte kako se ne bi napravile grudvice.
Kuvajte nekoliko minutana srednjoj temperaturi od momenta vrenja.
Začinite po ukusu.
Nekada stavljam samo so i šećer, nekada više začina – volim kombinaciju origana i paradajza.
Svako po svom ukusu-
Koliko ćete začiniti sos, zavisi i od toga kakav paradajz imate.
Najčešće koristim kupovni sok od paradajza koji je vrlo malo začinjen.
Recept možete naći na FB stranici Lepi Brka – Domaćinske priče
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.