Većina ljudi ima odbojnost prema posnoj hrani – ne vole hranu bez mesa, jaja, maslaca…Prijateljima sam uspela da dokažem suprotno.
Probali su moje specijalitete i bili više nego oduševljeni. Vanilice mogu biti ukusne i onda kada su posne. Ukus im možete obogatiti raznim začinima – cimetom, rumom, limunom, narandžom…
Keksiće spajajte nekim nesvakidašnjim pekmezom/marmeladom. Napravite ih malo drugačije nego inače i čarolija je stvorena.
U pitanju je univerzalno slatko testo od kog možete praviti razne oblike, po potrebi. Testo možete iskoristiti za slatke korpice ili za tart, npr.
Posne vanilice – sastojci:
- 100 g šećera u prahu
- 200 g margarina
- 300 g mekog brašna
- začini po ukusu: vanilin šećer, cimet, kora od narandže ili limuna…
Punjenje:
- teglica marmelade po izboru
2 kašičice ekstrakta ruma
Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte usitnjen margarin i umesite testo. Po potrebi dodajte 1-2 kašike vode (ukoliko testo ne može lepo da se umesi).
Testo upakujte u kesicu i držite ga u frižideru oko pola sata.
Razvijte ga 3 mm debljine, pospite ga vanilin šećerom i cimetom, utapkajte, secite željene oblike i pecite na 150-160 stepeni maksimalno 10 minuta.
Sjedinite marmeladu i rum i spajajte po dva keksića.
Narednog dana, uvaljajte vanilice u šećer u prahu (koji ste začinili vanilom), ali samo po obodu (ne cele).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.