Da li volite princes krofne? Slatkiš koji pleni izgledom i ukusom – vazdušaste krofnice punjene vanila kremom…
Sastojci za fil:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 120 g čvrstina, (gustina)
- 1 l mleka
- 1 vanilin šećer
- 75 g krem šlaga
- mleko za šlag po uputstvu sa pakovanja
Sastojci za testo:
- 1 dl ulja
- 2,5 dl vode
- 150 g oštrog brašna
- 4 srednja jajeta
- 50 g šećera u prahu za posipanje
Priprema fila:
8 dl mleka sipati u šerpu i staviti da provri.
Jaja umutiti sa šećerom, pa dodati čvrstin i ostatak mleka.
Naliti malo proključalog mleka, sve lepo sjediniti, pa smesu sipati u mleko.
Kuvati na nižoj temperaturi uz neprekidno mešanje oko pet minuta.
Dodati vanilin šećer i ohladiti fil.
Prvo ga ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru.
(Posudu sa filom pokriti kako se ne bi stvorila korica.)
Kada se fil dobro ohladi, šlag umutiti prema uputstvu sa pakovanja i sjediniti sa filom.
Priprema princes krofni:
Prokuvati vodu i ulje.
Isključiti ringlu, pa umešati brašno.
Mešati dok smesa ne postane glatka.
Kada se ohladi, dodati jaja, jedno po jedno i mutiti mikserom.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
Poslastičarski špric sa zvezdastim nastavkom napuniti testom i oblikovati princes krofne veličine oraha.
Umesto šprica, za oblikovanje možete koristiti kašičicu.
Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Isključiti rernu i ostaviti ih u rerni oko 5 minuta.
Ohlađene princes krofne preseći na pola, nafilovati i posuti šećerom u prahu.
Količina je dovoljna za 30-tak princes krofni.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.