Puding keksići su jako ukusni, hrskavi i aromatični. Ukuse možete birati i kombinovati.
Predlažem sledeću kombinaciju.
Od jedne smese, napravila sam tri ukusa.
Sastojci za testo:
- 250 g omekšalog maslaca/margarina
- 120 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 g mekog brašna
- 1 kesica pudinga od vanile
Dodatni sastojci:
- 1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 1 kesica pudinga sa ukusom čokolade
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Izmešajte maslac i šećer u prahu. Ne morate koristiti mikser već možete izmešati viljuškom.
Potom dodajte vanilin šećer brašno i puding od vanile.
Umesite glatko testo i podelite ga na pola.
U jedan deo dodajte puding sa ukusom slatke pavlake i limunovu koricu.
Sjedinite sve sastojke mešenjem.
Napravite rolnicu i upakujte u providnu foliju ili kesu i stavite na pola sata u frižider.
U drugi deo testa dodajte puding od čokolade i cimet,
Postupak je isti kao sa prvi delom testa – sjedinite sve sastojke mešenjem.
Napravite rolnicu, upakujte u kesicu i stavite u frižider na pola sata.
Nakon pola sata testa izvadite iz frižidera i podelite ih na pola.
Od po jedne polovine testa pravite kuglice veličine većeg lešnika, stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i svaku kuglicu pritisnite viljuškom.
Ili secite rolnice na kolutove debljine oko 5 mm.
Od druge dve polovine testa napravite malo tanje rolnice, i sjednite ih tako što ćete napraviti pletenicu.
I od ovog šarenog testa pravite kuglice veličine većeg lešnika (ili veće po želji) stavljajte ih u pleh i pritisnite viljuškom.
Pravite razmak između keksića jer će tokom pečenja narasti.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.