Ne jedem ni viršle ni senf, ali ipak tvrdim da su viršle i senf idealna kombinacija. Po meni, ta dva mirisa (a verujem i ukusa) obećavaju.
Da li su zdrave ili nisu, ne ulazim u detalje.
Mada, na viršlama koje sam kupila piše da su od mesa, da su 100 % domaće, da nisu GMO…
Kako god, znam da većina uživa u rol viršlama.
Napravila sam ih na sledeći način, a vi možete koristiti bilo koje testo i rolovati, npr., cele viršle.
Sastojci:
- 375 g brašna
- 25 g palente
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 dl otopljene masti/margarina/putera/ulja
- 1 kašičica senfa
- 15 g kvasca
- 2,5 dl mlakog mleka
- 10 viršli
Priprema:
Kvasac i šećer razmutite u mleku. Dodajte 200 g brašna, sjedinite i ostavite da naraste.
U kvasac dodajte sve ostale sastojke (osim viršli) i umesite testo.
Testo treba da se odmara (da raste) pola sata.
Razvijte testo i secite trake približnih dimenzija 1*20 cm.
Viršle isecite na pola, popreko,
Svaku traku, po želji, možete premazati senfom. Uvijte viršlu.
Rol viršle ostavite da odstoje oko pola sata.
Premažite ih i pospite po izboru – umućenim jajetom ili rastvorom sode bikarbone, susamom, palentom, kimom, semenkama lana…
Rol viršle pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15-tak minuta.
Ja sam ih premazivala rastvorom sode bikarbone – 1/2 kašičice sode bikarbone i 0,5 dl kipuće vode izmešajte.
Pecivo koje se premazuje ovim rastvorom ima drugačiji ukus i boju u odnosu na ono koje se premazuje jajetom (žumancetom ili belancetom).
Boja mu je tamnija, rumenija, a ukus je „bavarski“ (podseća na bavarsko pecivo).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.