Rolat sa kikirikijem je pogodan kada nemate dovoljno vremena za pripremu sitnih kolača. Priprema je jednostavna, a rolat ukusan i dekorativan.
Tamna smesa:
- 125 g šećera
- 250 ml vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 75 g čokolade
- 250 g mlevenog keksa
- 125 g mlevenih oraha
- 1 kašika kakao praha
Fil:
- 125 g maslaca/margarina
- 125 g šećera u prahu
- 125 g mlevenog kikirikija
Priprema:
Prokuvajte vodu i šećer – kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.
Sklonite sa ringle i dodajte čokoladu i vanilin šećer.
Mešajte dok se čokolada ne otopi.
Dodajte mleveni keks, orahe i kakao prah.
Mešanjem sjedinite sve sastojke.
Ostavite da se smesa hladi dok spremate fil.
Za fil penasto umutite omekšali maslac/margarin sa šećerom u prahu, pa umešajte mleveni kikiriki.
Smesu od keksa podelite na dva jednaka dela.
Za oblikovanje kore koristite kesu za zamrzivač od 3l – stavite smesu unutra, malo rasporedite rukama, a onda izravnajte oklagijom kako biste dobili ravnu koru. Isecite gornji deo kese i skinite ga.
Premažite polovinom fila sa kikirikijem i uvijte rolat(Isti je postupak i za drugi rolat.)
Rolate držite u frižideru nekoliko sati pre služenja.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.