Poslastica koja se najčešće priprema sa makom je štrudla. Ali sada sam vam pripremila nešto malo drugačije i jednostavnije za pripremu.
U pitanju je rolat sa makom.
Sastojci za biskvit:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike ulja
- 4 kašike brašna
Sastojci za fil:
- 200 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 2 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g putera/margarina
- 100 g mlevenog keksa
Priprema biskvita:
Penasto umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne istopi.
Dodajte žumanca i ponovo umutite.
A zatim ulje uz neprekidno mućenje.
Na kraju umešajte brašno.
Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8 minuta.
Proveravajte tokom pečenja, kada se biskvit odvoji od papira, gotov je, ne treba da bude taman.
Prohladite ga malo, pa uvijte u rolat zajedno sa papirom.
Priprema fila:
Sjedinite mak, mleko i šećer.
Kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja uz neprekidno mešanje na srednjoj temperaturi.
Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer i maslac i mešajte dok se svi sastojci sjednie.
Potom umešajte keks.
Odvijte biskvit, premažite ga filom od maka i uvijte, ali ovog puta bez papira.
Rolat ostavite u frižideru oko sat vreena.
Pre služenja ga možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.
Ili ga jednostavno poslužite bez ičega.
Recept možete naći i na blogu26
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.