Uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom. Naravno, postoje varijacije na temu: rozen plus, rozen sa lešnicima, rozen sa makom…
Korice za rozen tortu možete iskoristiti na dosta načina.
Odlučila sam da napravim rozen karamel tortu tj. kolač (kolač svrstavam u kategoriju: sitni kolači).
Ovo je posna varijanta, za mrsnu varijantu, margarin zamenite puterom, a posnu plazmu, mrsnom. Možete koristiti bilo koji mleveni keks, ali po meni plazma, u ovoj kombinaciji, daje bolji ukus.
Sastojci:
- 5-6 korica za rozen tortu:
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g margarina
- 300 g sitno mlevenih oraha
- 100 g mlevene posne plazme
Glazura:
- 150 g crne ili bele čokolade
- 1 kašika margarina
- 3-4 kašike mlevene plazme
Priprema:
Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi. Kada dobije lepu braon boju, dodajte vodu, vanilin šećer i margarin iseckan na kockice. Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Umešajte orahe, a kada se smesa malo prohladi, dodajte plazmu. Mlaku smesu podelite na 4-5 delova i nafilujte kolač/tortu.
Rozen tortu pritisnite nečim teškim kako bi se korice i fil zalepili jedno za drugo. Držite u frižideru preko noći.
Prelijte glazurom od crne ili bele čokolade i pospite mlevenom plazmom.
Kada se glazura stegne, secite na kocke ili šnite.
*Napomena:
Da li će vam rozen torta uspeti (bilo koja) prilično zavisi od toga kakve su kore – neke su suvlje neke mekše. Kore koje koristim su obično malo suvlje, pa sam sastojke prilagodila takvim korama.
Ukoliko želite da upotrebite sve kore, količine sastojaka povećajte (srazmerno).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.