Rum baba, baba au rhum ili „baba u rumu“ je kažu francuska poslastica. Pravi se i u drugim krajevima. Po internetu kruži dosta recepata i možete sigurno naći onaj koji u potpunosti zadovoljava vaš ukus.
O čemu se zapravo radi?
Rum baba je poslastica od kvasnog testa umočena u šećerni sirup začinjen rumom.
Prvi put sam se sa ovom poslasticom srela kada sam „malo“ pomagala fotografima prilikom stilizovanja hrane za male knjižice recepata Lepog Brke. Znači, Lepi Brka je „kriv“ za sve.
Prema tom, dabome…
Pa da krenemo sa receptom.
Uz napomenu da je ovaj recept prilagođem sastojcima koje sam želela da koristim.
U stvari, htela sam da pravim slatku pletenicu sa suvim grožđem, pa sam se predomislila.
Rum baba, sastojci:
Testo:
- 100 g suvog grožđa
- 50 g kandiranih korica pomorandže i/ili limuna
- 40 ml ruma
- 1 dl toplog mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 200 g brašna
- 100 g griza
- 4 umućena jajeta
- 65 g otopljenog putera (margarina, ulja…)
Sirup:
- 400 gr šećera
- 6 dl vode
- 1 kesica vanilin šećera
- korica limuna i pomorandže (rendana)
- sok od limuna po ukusu
- ekstrakt ruma po ukusu (ili rum)
Rum baba, priprema:
Prvo operite suvo grožđe, dodajte kandirane korice, sipajte rum i ostavite da odstoji (povremeno mešajte).
U toplom mleku razmutite vanilin šećer, šećer, kvasac i malo brašna od navedene količine (cca 50 g).
Ostavite na toplom mesu kako bi se kvasac aktivirao.
Potom dodajte sve ostale sve sastojke – brašno i griz, pa izmešajte.
Postepeno sipajte jaja i neprekidno mešajte. Kada sve lepo sjedinite (možete koristiti i mikser) sipajte otopljeni puter( margarin, ulje).
Izmešajte/umutite, pokrijte posudu i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa potom ponovo izmešajte.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama ili namastite i pospite brašnom, pa sipajte po cca 1 kašiku testa (od ove količine sam napravila 18 kolača).
Ostavite na toplom mestu da odstoji 20-tak minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-tak minuta.
Dok se testo peče, pripremite sirup – skuvajte navedene sastojke, tj. kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.
Ukoliko koristite ekstrakt ruma, stavite ga kada završite sa kuvanjem takođe i sok od limuna, a ukoliko koristite rum, stavite ga pred kraj kuvanja kako bi ispario alkohol.
Kada se testo prohladi, isecite poklopce i umačite i gornji (poklopac) i donji deo u prohlađen sirup.
Ostatkom sirupa prelivajte kolače i okrećite ih kako bi se sirup ravnomerno upio.
Ohladite u frižideru.
Prilikom služenja, ovu poslasticu možete obogatiti umućenim šlagom classic i kandiranim ili svežim voćem.
Takođe, poklopce možete „zalepiti“ džemom od kajsija umesto šlagom.
Drugi put sam se srela sa rum babom kada je Tanja napravila. Znači, Tanja je drugi „krivac“.
Treći sam, podrazumeva se, ja.
Napomene:
Rum baba se tradicionalno pravi u obliku malih kuglofa. S obzirom da nemam takvu modlu, koristila sam pleh za mafine.
Mada, oblik kuglofa brže upije sirup. Kolač možete peći u običnom plehu ili velikoj modli za kuglof. Kako god vam odgovara jer oblik ne utiče na ukus ovog kolača.
Dužinu pečenja prilagodite veličini kolača. Testo za ovaj kolač treba da bude vazdušasto i lagano, ali ja sam ipak izabrala griz koji mu daje malo drugačiju teksturu.
Sve po ukusu i izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.