Šargarepa u soku od paprika – zašto da ne?!
Kada se priprema ajvar od pečenih paprika, gotovo uvek ostane sok koji iscuri iz njih.
U tom soku se nalazi dosta hranljivih sastojaka, pa bi šteta bila baciti ga.
Ovog puta, papriku sam pekla u rerni, pa je sok u potpunosti bio upotrebljiv.
Evo jednog predloga za upotrebu soka od pečenih paprika,
Paprika i šargarepa se odlično slažu.
Često se ajvar priprema sa šargarepom.
Došla sam na ideju da napravim šargarepu u soku od paprika.
Šargarepa u soku od paprika, sastojci (za jednu teglu od 720 ml):
800 g šargarepe
2 lista lovora
4 dl soka od pečenih paprika
4 čena belog luka
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 dl ulja
1 ravna kašika soli
1 kašika sirćeta
Ako je šargarepa zastupljena u vašoj ishrani, ova delicija će vam se sigurno dopasti.
Šargarepa u soku od paprika, priprema:
Šargarepu skuvajte na pari ili u malo vode uz dodatak lovorovog lista.
Sameljite je na mašini za meso ili u čoperu (ako je meljete u čoperu, dodajte sok od paprika kako se šargarepa ne bi pretvodila u kašu).
Zagrejte ulje, sipajte šargarepu, sok od paprika (ukoliko je šargarepa samlevena na mašini za meso), usitnjen beli luk i biber.
Pržite oko pola sata na nižoj temperaturi (krčkajte kao ajvar).
Na kraju, dodajte so i sirće.
Sipajte u sterilisane teglice, pasterizujte i čuvajte kao ostalu zimnicu.
Ovako pripremljena šargarepa se može kombinovati sa još nekim sastojcima.
Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu.
Šargarepa u soku paprika ima lep ukus.
U ovu zimnicu ne treba dodavati šećer s obzirom da je šargarepa slatka, sok od paprika takođe.
Još jedna mazalica-smazalica za vaš špajz.
Kada papriku pečete u rerni, sok nemojte bacati ni u kom slučaju.
Ako se ne budete odlučili da ga ovako upotrebite, možete ga sačuvati u plastičnoj ambalaži, zamrznuti i koristiti tokom zime za razna jela.
To je savet moje prijateljice Biljane.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.