Recept nedelje: Šargarepa u soku od paprika 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Šargarepa u soku od paprika – zašto da ne?!

Kada se priprema ajvar od pečenih paprika, gotovo uvek ostane sok koji iscuri iz njih.

U tom soku se nalazi dosta hranljivih sastojaka, pa bi šteta bila baciti ga.

Ovog puta, papriku sam pekla u rerni, pa je sok u potpunosti bio upotrebljiv.

Evo jednog predloga za upotrebu soka od pečenih paprika,

Paprika i šargarepa se odlično slažu.

Često se ajvar priprema sa šargarepom.

Došla sam na ideju da napravim šargarepu u soku od paprika.

Recept nedelje: Šargarepa u soku od paprika 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Šargarepa u soku od paprika, sastojci (za jednu teglu od 720 ml):

800 g šargarepe

2 lista lovora

4 dl soka od pečenih paprika

4 čena belog luka

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 dl ulja

1 ravna kašika soli

1 kašika sirćeta

Ako je šargarepa zastupljena u vašoj ishrani, ova delicija će vam se sigurno dopasti.

Recept nedelje: Šargarepa u soku od paprika 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Šargarepa u soku od paprika, priprema:

Šargarepu skuvajte na pari ili u malo vode uz dodatak lovorovog lista.

Sameljite je na mašini za meso ili u čoperu (ako je meljete u čoperu, dodajte sok od paprika kako se šargarepa ne bi pretvodila u kašu).

Zagrejte ulje, sipajte šargarepu, sok od paprika (ukoliko je šargarepa samlevena na mašini za meso), usitnjen beli luk i biber.

Pržite oko pola sata na nižoj temperaturi (krčkajte kao ajvar).

Na kraju, dodajte so i sirće.

Sipajte u sterilisane teglice, pasterizujte i čuvajte kao ostalu zimnicu.

Ovako pripremljena šargarepa se može kombinovati sa još nekim sastojcima.

Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu.

Šargarepa u soku paprika ima lep ukus.

U ovu zimnicu ne treba dodavati šećer s obzirom da je šargarepa slatka, sok od paprika takođe.

Još jedna mazalica-smazalica za vaš špajz.

Recept nedelje: Šargarepa u soku od paprika 4
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada papriku pečete u rerni, sok nemojte bacati ni u kom slučaju.

Ako se ne budete odlučili da ga ovako upotrebite, možete ga sačuvati u plastičnoj ambalaži, zamrznuti i koristiti  tokom zime za razna jela.

To je savet moje prijateljice Biljane.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari