Nikada ranije nisam pravila ovaj slatkiš, a ne pamtim ni kada sam ga poslednji put jela. Pamtim zimske dane i babin sir od dunja.
Bio je tamniji nego moj i baš sladak (ja sam stavila limun, mada mi je ukus dunja sam za sebe dovoljan).
Nisam bila ljubitelj istog…
Sećam se priče druge babe, kako su „krali“ ovu poslasticu sa ormara i to sa one druge strane koja se ne vidi na prvi pogled…
Tada su izlivali kitnkez u metalne modlice.
Baba je pričala da su to bili oblici riba, grožđa, raznih životinja…
Ovu poslasticu su čuvali za zimu i zimske praznike.
Ali, obično nije ostajalo mnogo.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
U to vreme, davnih dana, dosta pre Drugog svetskog rata nisu imali neki izbor kada su slatkiši u pitanju.
Uglavnom se sve pripremalo u kućnim uslovima.
Mada, u našoj kući su se oduvek pravile torte poput Reforme, Doboš i sličnih.
Ali to ipak nisu bile poslastice za svaki dan.
Ovaj slatki sir im je bio omiljena poslastica.
Bez obzira što u njemu ima dosta šećera, verujem da je dobra zamena za neke gumene ili žele bombone.
Sastojci:
500 g iseckanih i očišćenih dunja
100 g iseckanog limuna bez kore ili sok od jednog limuna
400 g šećera
komadići štapića vanile
po potrebi: orasi, lešnici, susam, šećer…
Priprema:
Dunje i limun (ukoliko se odlučite za sok od limuna, sipajte ga pri kraju kuvanja sa šećerom) naliti vodom (da „ogrezne“).
Kuvati na nižoj temperaturi dok voda ne ispari.
Od dunja i limuna napraviti pire (štapnim mikserom, u blenderu…).
Vratiti na ringlu i dodati šećer.
Kuvati dok se ne zgusne (kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe, sir od dunja je gotov).
Veća količina se dugo kuva.
Sir od dunja možete sišpati u silikonske ili metalne modlice željenih veličina i oblika.
Takođe, možete sipati i u običan pleh i seći željene oblike kada se stegne.
Po želji, seckane orahe možete umešati, pa kitnkez izliti u modle ili pleh.
Navikla sam na kitnkez sa orasima, tako su ga moji pripremali.
Baba ga je najčešće stavljala između dva lista oblande i kasnije ga sekla na štanglice.
Ja sam se odlučila za modlice.
Kada ga izvadite iz modlica ili isečete, možete ga uvaljati u kristal šećer, susam, kokos, mlevene orahe i slično.
Kitnkez je poželjno dobro osušiti na vazduhu jer kao takav može dugo da traje, a da se ne pokvari.
Inspiraciju sam dobila kada sam videla Gagin post.
Nisam sigurna kako se ova nemačka reč izgovara na našem jeziku.
Čula sam razne „nazive“, a među njima su i Kuiten keze, Kitenkez, Kitnkez, Kitnikez.
S obzirom da ne znam ko kakve ukuse voli, napisala sam da oljuštite limun.
Moram vam priznati da je sa neoljuštenim mnogo lepši ukus, bar meni (volim gorke ukuse).
A još sam imala domaći limun…
Savetujem da kuvate manje količine jer će kitnkez biti brže gotov.
Dunje možete obariti odjednom, ali kada ukuvavate, delite na manje količine…
Kinkez koji vidite na gornjim fotografijama je svetliji zbog dunja.
Takva je vrsta – ostanu žute i kada se skuvaju.
Na narednim fotografijama je kitnkez u kom ima i drugih dunja.
(Videla se razlika kada sam ih skuvala, moje su bile žute, a druge ružičasto narandžaste.)
Ukoliko ne volite vailu i imun, izostavite ih.
Tamniju boju možete dobiti ako „upržite“ kitnkez.
Dok ga kuvate, ostavite da se malo karamelizuje, ali vodite računa da ne zagori.
Kada se na dnu šerpe karamelizuje, tj. potamni, obavezno dobro izmešajte.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.