Ako ste ljubitelj čkolodale ovo je pravi desert za vas.
Sastojci za biskvit:
- 4 jajeta
- 2/3 šolje šećera
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašike kakao praha
- 1/2 šolje griza
- 2/3 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Preliv/sirup:
- 1 šolja džema od kajsija
- 1 šolja vode
- 1 kesica vanilin šećera
Glazura:
- 150 g čokolade
- 1 dl slatke pavlake
- *Šolja je od 2 dl
Priprema biskvita:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte redom sve ostale sastojke – mleko, ulje, kakao prah, griz, brašno, i prašak za pecivo.
Sjedinite sve sastojke.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložite papirom za pečenje (ili ga podmažite masnoćom i pospite brašnom) i sipajte smesu za biskvit.
Ostavite da odstoji desetak minuta.
Pecite 25-30 minuta na 150 stepeni.
Čačkalicom možete proveriti da li je biskvit pečen.
Dok se biskvit peče, kratko prokuvajte džem, vodu i vanilin šećer.
Dovoljno je da vri 2-3 minuta.
Pečen biskvit prelijte ovim sirupom.
Sačekajte da se sve lepo upije, pa sipajte čokoladnu glazuru koju ćete pripremiti tako što ćete čokoladu otopiti na niskoj temperaturi uz postepeno dodavanje slatke pavlake.
Kolač bi trebalo da prenoći u frižideru ili na hladnom mestu pre služenja.
Prilikom služenja ga možete dekorisati šlagom, sezonskim voćem ili orašastim plodovima.
Ukoliko niste ljubitelj kombinacije čokolade i voća, umesto ovog preliva, možete koristiti čokoladno ili obično mleko.
Ja sam izabrala džem od kajsija, ali u obzir dolazi i bilo koji drugi.
Moj džem je malo ređi, ako je vaš gušći, sipajte više vode (još oko 1 dl).
Svako prema svom ukusu.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.