Domaće jabuke ili jabuke padalice kako ih ja zovem. Domaće, neprskane jabuke, nisu kao nacrtane. Ne liče jedna na drugu i imaju u sebi „goste“.
Najukusnije su kada padnu sa drveta. Sam pad govori da su završile svoju misiju na drvetu, da su skroz zrele i spremne za upotrebu.
Koliko su neprskane jabuke zdrave-svi znamo.
Ali, one se brzo kvare, za razliku od onih drugih koje liče jedna na drugu.
Imam ih u većoj količini, pa ih prebiram skoro svakog dana, a često pravim sok.
Priprema ovog soka je vrlo jednostavna.
Jabuke se dobro operu.
Kažem DOBRO iz razloga što na sebi imaju tragove kiše, pepelnice i sličnih nečistoća koje nisu opasne po ljudsko zdravlje, ali nisu lepe na oko.
Najčešće ih perem oštrom stranom sunđera kako bih uklonila crne mrlje.
NIKADA IH NE LJUŠTIM!
Nakon pranja ih očistim od semenki, peteljki, crvića i ostalih stanovnika i isečem ih na komade.
Stavim ih u veću šerpu, nalijem hladnom vodom i kuvam oko 5 minuta kada voda provri.
Ocedim sok u neku posudu, jabuke ostavim da se malo prohlade, pa ih izmiksam štapnim mikserom ili u blenderu.
Smesu sipam u posudu u kojoj je sok od jabuka, dobro izmešam i ostavim da se ohladi.
A onda sok sipam u fašu i stavim u frižider…
I to je to!
Tačne mere nemam jer sve stavljam odokativno-jabuke plus voda i ništa više.
Okvirne mere bi bile: 1 kg jabuka i 1 l vode.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.