![Recept nedelje: Sok od domaćih jabuka 1 Recept nedelje: Sok od domaćih jabuka 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2022/09/sok-od-jabuka-720x560.jpg)
Domaće jabuke ili jabuke padalice kako ih ja zovem. Domaće, neprskane jabuke, nisu kao nacrtane. Ne liče jedna na drugu i imaju u sebi „goste“.
Najukusnije su kada padnu sa drveta. Sam pad govori da su završile svoju misiju na drvetu, da su skroz zrele i spremne za upotrebu.
Koliko su neprskane jabuke zdrave-svi znamo.
Ali, one se brzo kvare, za razliku od onih drugih koje liče jedna na drugu.
Imam ih u većoj količini, pa ih prebiram skoro svakog dana, a često pravim sok.
Priprema ovog soka je vrlo jednostavna.
Jabuke se dobro operu.
Kažem DOBRO iz razloga što na sebi imaju tragove kiše, pepelnice i sličnih nečistoća koje nisu opasne po ljudsko zdravlje, ali nisu lepe na oko.
Najčešće ih perem oštrom stranom sunđera kako bih uklonila crne mrlje.
![Recept nedelje: Sok od domaćih jabuka 2 Recept nedelje: Sok od domaćih jabuka 2](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2022/09/sok-od-jabuka9-e1662142611155.jpg)
NIKADA IH NE LJUŠTIM!
Nakon pranja ih očistim od semenki, peteljki, crvića i ostalih stanovnika i isečem ih na komade.
Stavim ih u veću šerpu, nalijem hladnom vodom i kuvam oko 5 minuta kada voda provri.
Ocedim sok u neku posudu, jabuke ostavim da se malo prohlade, pa ih izmiksam štapnim mikserom ili u blenderu.
Smesu sipam u posudu u kojoj je sok od jabuka, dobro izmešam i ostavim da se ohladi.
A onda sok sipam u fašu i stavim u frižider…
I to je to!
Tačne mere nemam jer sve stavljam odokativno-jabuke plus voda i ništa više.
Okvirne mere bi bile: 1 kg jabuka i 1 l vode.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.