Šta radite kada imate višak grožđa ili vam je grožđe kiselo ili možda preslatko? Da li ste pravili sok od grožđa?
Ja jesam.
- Sok od grožđa i malina, sastojci:
- 1 kg crnog grožđa
- 1-2 šake malina (opciono)
- voda po potrebi
- zaslađivač po ukusu
Priprema:
Operite i očistite grožđe od peteljki.
Izgnječite grožđe i maline gnječilicom za krompir ili jednostavno sameljite u nekom procesoru za hranu.
Dodajte oko pola l vode, izmešajte i procedite.
Probajte sok, pa po ukusu zasladite i dodajte još vode.
Ja sam sipala cca 7 dl vode i bilo mi je taman, nisam dodavala zaslađivač.
Sve zavisi od toga koliko je grožđe slatko.
Ovako pripremljen sok ne sme dugo da stoji jer može da se pokvari, 1-2 dana u frižideru.
Ukoliko ipak želite da sok duže potraje, prokuvajte ga, ohladite i čuvajte u frižideru.
Napomene:
Maline nisu neophodne, ja sam ih imala i dodala u sok.
Ukoliko imate neko drugo bobičasto voće, možete ga kombinovati sa grožđem – borovnice, višnje, aronija, ribizle…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.