Tokom jeseni i zime, pored štrudle sa makom, često pripremam štrudlu sa jabukama. Ove godine je došla na red štrudla sa bundevom. Priprema je jednostavna, a ukus i miris neodoljivi.
Sastojci za testo:
- 500 g mekog brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 dl toplog mleka/vode
- 1 dl ulja
- rendana korica limuna po ukusu
Sastojci za nadev:
- 1 kg rendane bundeve
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 6 kašika griza
- 2 kašičice cimeta
- Za završnicu:
- 1 jaje
Za posipanje:
- 2-3 kašike šećera u prahu
Štrudla sa bundevom, priprema:
Kvasac sjedinite sa šećerom, kašikom brašna i malo mleka.
Ostavite da odstoji desetak minuta da se kvasac aktivira.
U činiju za mešenje stavite suve sastojke, izmešajte ih, pa sipajte ostatak mleka, ulje i aktivirani kvasac.
Umesite testo, pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste, oko pola sata.
Na radnoj površini koju ste posuli brašno, lagano premesite testo i podelite na dva dela.
Testo razvijte prema veličini pleha.
Izmešajte rendanu bundevu, šećer, griz i cimet.
Razvijena testa premažite sa po pola količine nadeva i uvijte štrudle.
Stavite ih u pleh/modle i ostavite oko pola sata da narastu.
Premažite ih umućenim jajetom.
Štrudle pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko pola sata i još desetak minuta na 200 stepeni.
Dužina pečenja zavisi od debljine štrudli, pa proveravajte tokom pečenja.
Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.
Napomene:
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Količina griza može da varira u zavisnosti od toga koliko je bundeva sočna.
Koristila sam muskatnu bundevu.
U nadev možete dodati suvo grožđe.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.