Da li pravite štrudlu sa džemo ili birate neki drugi nadev? Koja je vaša omiljena zimska poslastica?
Sastojci:
- 350 g brašna tip 400
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice suvog kvasca
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica rendane kore limuna
- prstohvat soli
- 2 dl toplog mleka
- 50 ml ulja
- 1 teglica džema po izboru
Priprema:
U vanglicu za mešenje sipajte sve suve sastojke i izmešajte ih. Dodajte mleko i ulje, pa umesite testo.
Vanglicu dobro upakujte (kako se tetso ne bi sušilo) i ostavite ga na toplom mesecu da se udvostruči.
Radnu površinu pospite brašnom, stavite testo i malo ga premesite. Razvijte ga u pravougaonik koji odgovara dimenzijama vašeg pleha.
Debljina testa je po želji. Testo premažite džemom i uvijte štrudlu.
Ja sam napravila dve manje štrudle i uplela ih, ali to nije obavezno. Pleh za pečenje obložite papirom i stavite štrudlu.
Pokrijte je i ostavite da odstoji oko pola sata. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Pre pečenja štrudlu premažite umućenim jajetom. Pecite je oko 40 minuta.
Sastojci su za jednu štrudlu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.