Svetosavske perece – male ili velike, kupovne ili domaće, debele ili tanke, posne ili mrsne, odlučite sami.
Sveti Sava- školska slava. Ovoj slavi sam se posebno radovala dok sam išla u školu i to u osnovnu.
Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. Sa horom smo imali nastupe u crkvi uz svetosavsku himnu: „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…“
Nismo išli na časove.
Nosili smo bele košulje…
Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici.
Jer, dan Svetog Save nije bio kompletan bez pereca.
Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima. Ima dosta recepata, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.
Prhke, meke, bavarske, sa morskom solju ili prelivom od soli i brašna, sa susamom ili nekim drugim semenkama…
Svetosavske perece, sastojci:
- 500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
- 3 dl mlakog mleka ili vode,
- 50 g otopljenog maslaca ili margarina,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 20 g svežeg kvasca
Za premazivanje i posipanje:
50 ml vode,
1 kašičica sode bikarbone,
morska so po potrebi
Svetosavske perece, priprema:
Umesite kvasno/kiselo testo na uobičajen način,
Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu.
Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.
Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.
Ovako pripremljene perece podsećaju na bavarske, a brže su za pripremu . Svetosavske perece mogu da izgledaju i ovako (uz dodatak integralnog brašna. Za hrskaviju koricu, u rastvor sode bikarbone dodajte kašiku limunovog soka.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.