Testo sa jabukama – jednostavno, brzo i ukusno. „Testo“ jer nije pita, a ni klasičan kolač. Počeli smo da pravimo pitu sa jabukama od tegljenih kora.
S obzirom da smo bili vremenski ograničeni, odlučila sam da ubrzam proces – da dodam malo kvasca.
Moj učenik je predložio da jabuke budu iseckane na kockice. I eto tako je nastalo ovo „čarobno“ testo sa jabukama.
Ova poslastica je slučajno posna.
Lakše mi je da nešto napravim nego da objasnim/napišem.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 3 dl mlake vode
- 2 kašike šećera
- 5-10 g kvasca
- 3 kašike ulja
- 500 g očišćenih jabuka, iseckanih na kockice
- 2 kesice vanilin šećera
- 1-2 kašičice cimeta
Priprema:
Izmešajte brašno i so.
Kvasac i šećer razmutite u mlakoj vodi. Sjedinite sve sastojke i umesite testo.
Premažite ga uljem, upakujte i ostavite da naraste (15-tak minuta). Testo podelite na 3 dela, napravite jufkice i premažite ih uljem.
Svaku jufkicu razvijte što tanje (više u dužinu nego u širinu).Prilikom razvijanja, površinu posipajte brašnom po potrebi.
Premažite sa 1-2 kašike ulja, pobacajte *izdinstane jabuke po celoj površini i uvijte rolnicu.
Postupak je isti za sve tri jufkice.
Rolnice možete uvijati (kao na slici) ili napraviti oblik po želji.
Gotove rolnice premažite uljem i stavite u hladnu rernu.
Uključite je na 180-200 stepeni.
Kada rerna dostigne izabranu temperaturu, pecite još 15-20 minuta.
Prohlađenu poslasticu/obrok lomite ili secite. Po želji je možete posuti šećerom u prahu i cimetom.
*Jabuke izdinstajte dok se testo odmara- stavite u šerpu jabuke, cimet i vanilin šećer.
Dinstajte ih oko pet minuta na jačoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dužina dinstanja varira u zavisnosti od vrsta jabuka.
**Možete koristiti jednu vrstu jabuka ili kombinovati više vrsta.
Uvek biram kiselije jabuke.
***Testo sa jabukama ne mora biti samo sa jabukama – jabuke možete kombinovatai sa kruškama i dunjama.
****Količinu jabuka prilagodite ukusu (plus-minus).
*****Na isti način, ovo testo možete pripremiti i sa slanim nadevom po izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.