Tigrasti hleb ili zemičke. U zavisnosti od toga koji oblik više volite. Poenta kod ovog hleba je izuzetno hrskava i ukusna korica.
Tigrasti hleb, sastojci:
- 300 g brašna tip 500
- 50 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2 dl mlake vode
- 30 ml ulja
Sastojci za premaz:
- 50 g pirinčanog brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1/4 kašičice soli
- 70-80 ml toplog mleka
- 1 kašika ulja
Priprema:
Prvo umesite testo od navedenih sastojaka.
Otavite ga na toplom mestu da se udvostruči (prethodno ga dobro upakujte da se ne suši).
Potom umutite sastojke za premaz – sjedinite sve sastojke i lepo izmešajte.
Mleko sipajte postepeno i po potrebi dodajte još mleka ili vode jer treba da se dobije smesa kojom lepo može da se premazuje pecivo.
Smesu ostavite da odstoji.
Kada testo naraste, udvostruči se, napravite hleb ili zemičke i ostavite na toplom mestu do lepo ne naraste.
Premažite smesom od pirinčanog brašna i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok pecivo lepo ne porumeni (20-25 minuta).
Napomene:
Kakve će biti šare na vašem hlebu ili pecivu, zavisi od više faktora – od toga kakvo je testo, koliko je gust premaz i od temperature u rerni.
Bez obzira na šare, hleb će uvek imati neodoljivo hrskavu koricu.
Mi smo odlučili da napravimo aromatične sendviče – premazali smo začinjenim puterom, stavili pečenicu, sir i bosiljak.
A vi izaberite ono što volite.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.