Mislim da mi je ovo bio drugi put da pravim tulumbe. Ubrzo je usledio i treći. Nema tu neke filozofije, ali svako, verovatno, ima nekih caka.
Došla sam do zaključka da je jako bitno kako ih pečete, pa svoje iskustvo delim sa vama. Takođe, bitno je i kako ćete ih začiniti – ja sam se odlučila za nezaobilazni limun, vanilu i cimet.
Neophodni sastojci za testo:
- 1 dl ulja
- 2,5 dl vode
- 150 g brašna
- 4 srednja jajeta
Neophodni sastojci za šećerni sirup:
- 500 g šećera
- 6 dl vode
- 10 g vanilin šećera
- 1 manji limun
- cimet (po ukusu)
Priprema:
Prokuvati vodu i ulje, skoliniti sa ringle, pa umešati brašno. Mešati dok smesa ne postane glatka. Kada se ohladi, dodati jaja, jedno po jedno i mutiti. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Napuniti špric i oblikovati tulumbe dužine oko 10 cm (ili manje po želji).
Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti ih da stoje još 5 minuta.
Šećerni sirup pripremiti na sledeći način:
Vodu i šećer staviti da provri, kada provri, dodati pola limuna isečenog na kolutove (ako je prskan, oljuštiti ga), smanjiti na nižu temperaturu i krčkati sirup 10-tak minuta. Potom dodati prstohvat cimeta (ili više po želji), sok od limuna i vanilin šećer. Prokuvati još koji sekund.
Mlakim sirupom preliti tulumbe.
Ukoliko volite da tulumbe „plivaju“, napravite više sirupa.
Po meni je ovo sasvim dovoljno, s tim što je potrebno povremeno okretati ih kako bi ravnomerno upile sirup.
Ova količina testa je dovoljna za 30-tak tulumbi.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.