Voće u želeu – brza, jednostavna, dekorativna i osvežavajuća poslastica za tople letnje dane.
Što se tiče izbora voća, na vama je da odlučite.
Možete kombinovati više vrsta ili izabrati samo jednu.
Voće u želeu, sastojci:
- 2 kesice želatina ( želatin providni)
- 6 dl vode
- 1 kg nektarina
- 6 kašika kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Voće u želeu, priprema:
U posudu sipajte želatin i prelijte ga sa nekoliko kašika vode (prema uputstvu sa pakovanja).
6 dl vode sipajte u veću šerpu, dodajte šećer i stavite za provri.
Dok se voda greje, nektarine očistite od koštica i isecite na komade željene veličine.
Kada voda provri, stavite nektarine i kratko ih prokuvajte (dovoljno je da vri 1-2 minuta).
Ocedite tečnost i izmerite 6 dl (može biti više ili manje tečnosti u zavisnosti od nektarina i dužine kuvanja, po potrebi dodajte vodu).
Prohladite je kratko.
Tečnost sipajte postepeno preko želatina i mešajte kako bi se želatin otopio.
Umešajte vanilin šećer.
Nektarine poređajte u činijice ili veću činiju (činiju je prethodno potrebno da obložite folijom kako biste lakše mogli da izvadite žele kada se stegne osim ako koristite silikonsku posudu).
Prelijte tečnošću.
Ohladite u frižideru.
Kada se želatin stegne, poslastica je spremna za služenje.
Prilikom služenja žele možete dekorisati šlagom, svežim voćem, kokosom…
Napomene:
Ukoliko koristite i/ili grožđe, nemojte ga kuvati, samo ga poređajte u činiju.
Isto se odnosi i na bobičasto voće.
Ako se odlučite za biljni želatin, agar-agar, pripremite ga prema uputstvu sa pakovanja (prokuvajte ga).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.