Pileće pljeskavice sa karfiolom i sirevima su autorski recept, za koji sam inspiraciju našla u Instagram kulinarskoj igrici #zajedničkiobrok.
Spremale su se zdrave pljeske po receptu sa food bloga Mikina kuhinja, na kojem možete potražiti originalni recept. Htela sam da izbegnem brašno i da samim tim napravim još zdraviju, #keto friendly varijantu.
Toliko sam se oduševila da sam ih pravila dva puta u dva dana. Nećete pogrešiti sa ovim receptom, čak i ako niste neki ljubitelj karfiola.
Pileće pljeskavice
Sastojci:
- 200g pilećeg belog mesa
- 100g rendanog dimljenog kačkavalja
- 50g rendanog ementalera
- 2 jaja
- 100g brašna od karfiola (vidi recept za keto pizzu na mom profilu)
- 1 rendana šargarepa
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica vegete
- začini po ukusu (ja sam dodala biber, beli luk u prahu i tucanu ljutu papriku)
Priprema:
Meso isecite na kockice, a zatim sameljite u čoperu. Sjedinite sve sastojke. Nauljite ruke, i formirajte pljeske željene veličine. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 180° oko 20 minuta, dok lepo ne porumene.
Ove pljeskavice jesu najlepše kada su tople, ali mogu se jesti i hladne, bez problema. Isecite ih na četvrtine, i uz neki sos će se uklopiti savršeno!
Moj omiljeni sos, koji bih bukvalno i uz čokoladu mogla da jedem, sprema se krajnje jednostavno! Potrebno je da samo pomešate sledeće sastojke, i ostavite da odstoji pola sata pre konzumiranja.
- 50ml majoneza
- 50g kisele pavlake
- kašičica tucane paprike
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice vegete (trudite se da pokupite što više sušenog povrća)
Sos možete koristiti uz šta god želite. Ja ga nekada koristim umesto pelata za picu, služim ga uz pite ili domaći hleb. Svi se oduševe, pa sam sigurna da ćete i vi!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.