Recept: Podvarak – kralj zimske trpeze 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Podvarak, tradicionalno jelo od kiselog kupusa, koje, ako mene pitate, treba da se sprema isključivo sa svinjskim mesom. Lepo je to sve i sa piletinom, ćuretinom, ovčetinom, možda nekome i sa šaranom, ali što se mene tiče, masna svinjska plećka i slanina ga čine da bude baš po mojoj meri!

Imala sam dvadesetak godina tada. Držala sam onu sumanutu dijetu sa narandžama i jajima, i jedina motivacija da je isteram do kraja bila je mamino obećanje da će, prvi dan po završetku, spremiti podvarak! Beskrajno sam se radovala!

Bio je to neki topli zimski dan, pa smo ručali na terasi. Prvo meze, rakijica, i onda je došao taj svečani trenutak. I dalje pamtim tu belu šerpu sa kobaltnoplavim poklopcem, koja je koriščena samo za jela od kiselog kupusa. Zapečen baš kako volim, sa naninim ribancem, najlepšim na svetu! Dovoljno dugo krčkan da ispari sva suvišna tečnost!

Sipala sam pun tanjir (nemoj slučajno da se ispustim!), i već posle prvog zalogaja bacila viljušku. Majci sam uputila jedan pasivno-agresivni, dugi pogled. Ja ćutim, gledam u majku, a majka gleda u oca. Nakon 30 sekundi ćutanja, tata se razdrao:

“Pa šta sad?!!! Kako sam mogao da znam da će KUČE da oseti! Kupio sam samo 200g ovčetine, da zamiriše!!!”

“Slavoljube, ko da ne znaš s kim imaš posla! Lepo sam ti rekla da će da oseti!”

“Ama, zašto meni nisi odvojila deo bez ovčetine??? Je li to toliki problem?!!!! Ovčetina može samo ako je sa ražnja ili ispod sača! NAMERNO STE MI OVO URADILI!!!”

Bojkotovala sam ručak tog dana… A sada bih pojela i žilavu boraniju, samo da možemo zajedno da sednemo za sto…

Ovo je prvi podvarak koji sam spremila po receptu svoje mame (bez ovčetine, naravnooo!). Uvek me je mrzelo da sad to nešto pečem u rerni, pa sam ga uglavnom jela propržen, uz dodatak mesa. Ovo je pravi, idealni recept, za podvarak koji se bukvalno topi u ustima! Tri porcije. Jedna da se jede odmah, druga da se jede hladna, a treća da se jede sutradan, podgrejana. Jer podvarak, kao i sarme, voli da odstoji.

Recept: Podvarak – kralj zimske trpeze 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake
Sastojci:

• 2 pune kašike masti
• 900g oceđenog ribanca
• 1 veća glavica crnog luka
• 500g krupno sečene svinjske plećke (masnije)
• 150g bekon slanine (suvlji komadi)
• malo bibera u zrnu
• 2-3 lista lovora
• kašičica aleve paprike

Priprema:

Na zagrejanoj masti propržite slaninu i komade mesa, tek da porumene. Odložite meso sa strane. Na toj istoj masnoći, ispržite krupno sečeni crni luk. Dodajte soli i mlevenog bibera po ukusu. Kada luk omekša, dodajte ribanac. Pržite dok ribanac ne promeni boju, dodajte malo ulja ukoliko je potrebno, a pred kraj dodajte alevu i tucanu papriku, biber i lovor i sve dobro promešajte.

Normalni ljudi presipaju ovaj ribanac u normalnu činiju, a ja sam se malo poigrala, jer sam htela da isprobam kakav mu je ukus iz zemljane posude. Meso slažete kako vam volja, da malo viri iz posude.

Poklopite posudu, i krčkajte podvarak na 200 stepeni nekih sat vremena, zatim ga otklopite, smanjite temperaturu na 150 i pecite dok divno ne “zagori”!

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu  @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari