Portugalija je poznata po ribljim specijalitetima, naročito po bakalaru koji se priprema na bezbroj načina, a među njima su i pržene riblje ćufte koje se poslužuju s tartar sosom i kriškama limuna, piše Punkufer.
Umesto bakalara, slobodno možete koristiti oslić, a uz jelo će se fino uklopiti neka laganija salata.
Sastojci za riblje ćufte:
- 280 g fileta oslića ili bakalara
- 400 g krompira
- 1 glavica luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- 3 velika jaja
- prezle
- so
Priprema:
- Skuvajte krompir s ljudskom. Kada se dovoljno ohladi, oljuštite ga i zgnječite;
- Ribu kuvajte u blago posoljenoj vodi oko 10 min, dok ne omekša pa je isecite na sitne komadiće i pažljivo očistite od kostiju;
- U velikoj posudi pomešajte ribu sa zgnječenim krompirom i dodajte umućena jaja, sitno seckani luk i peršun. Dodajte i prstohvat soli pa dobro promeešajte. Smesa bi trebalo da bude gusta. Ostavite da se potpuno ohladi pre prženja. Od smese oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u tanjir s prezlama;
- U loncu ili dubokom tiganju zagrejte ulje za prženje. Pržite riblje ćufte u nekoliko tura dok se lepo ne zapeku pa ih izvadite na kuhinjske ubruse da upiju višak ulja, savetuje Punkufer.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.