riblje ćufteFoto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Portugalija je poznata po ribljim specijalitetima, naročito po bakalaru koji se priprema na bezbroj načina, a među njima su i pržene riblje ćufte koje se poslužuju s tartar sosom i kriškama limuna, piše Punkufer.

Umesto bakalara, slobodno možete koristiti oslić, a uz jelo će se fino uklopiti neka laganija salata.

Sastojci za riblje ćufte:

  • 280 g fileta oslića ili bakalara
  • 400 g krompira
  • 1 glavica luka
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 3 velika jaja
  • prezle
  • so

Priprema:

  1. Skuvajte krompir s ljudskom. Kada se dovoljno ohladi, oljuštite ga i zgnječite;
  2. Ribu kuvajte u blago posoljenoj vodi oko 10 min, dok ne omekša pa je isecite na sitne komadiće i pažljivo očistite od kostiju;
  3. U velikoj posudi pomešajte ribu sa zgnječenim krompirom i dodajte umućena jaja, sitno seckani luk i peršun. Dodajte i prstohvat soli pa dobro promeešajte. Smesa bi trebalo da bude gusta. Ostavite da se potpuno ohladi pre prženja. Od smese oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u tanjir s prezlama;
  4. U loncu ili dubokom tiganju zagrejte ulje za prženje. Pržite riblje ćufte u nekoliko tura dok se lepo ne zapeku pa ih izvadite na kuhinjske ubruse da upiju višak ulja, savetuje Punkufer.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari