rižoto od piletine i tikvicaFoto: Tomislav Pinter / Shutterstock.com

Leti biramo laganiju hranu, a jela koja zahtevaju više sati provedenih uz šporet trebalo bi da pričekaju jesen. Ali iako želimo brz i lagan obrok, to ne znači da ćemo uvek izabrati najbržu opciju. Zato volimo kada naiđemo na recept poput ovog za jednostavan rižoto od piletine i tikvica – bez komplikovanja i s uobičajenim sastojcima koji odlično idu zajedno.

Ovaj recept jedan je od dva recepta za rižoto od piletine i tikvica nutricionistkinje Zrinke Babić sa portala Kreni zdravo.

Osim što je ukusan i nije ga teško napraviti, ovaj rižoto odličan je i zdrav izbor i za ručak, ali i laganu večeru nakon treninga, piše Punkufer.

Sastojci za rižoto od piletine i tikvica

  • 300 g pilećeg filea, iseckanog na kockice
  • 2 srednje tikvice, iseckane na kockice
  • 1 šolja pirinča
  • 1 crveni luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, iseckani
  • 1,5 l pileće supe
  • 1 dl belog vina
  • 50 g parmezana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 30 g butera
  • crni biber
  • so

Priprema

  1. Na zagrejanom maslinovom ulju (1 kašika) dinstajte kockice piletine nekoliko minuta dok ne promene boju. Kad je piletina pečena, ostavite je sa strane.
  2. Zagrejte drugu kašiku maslinovog ulja te dinstajte nekoliko minuta tikvice dok ne omekšaju.
  3. Kad su dinstane, ostavite tikvice sa strane zajedno s pilećim kockicama.
  4. U dubokom tiganju zagrejte zadnju kašiku maslinovog ulja i buter, a potom dodajte crveni luk i dinstajte ga nekoliko minuta.
  5. Dodajte i beli luk, dinstajte jedan minut pa dodajte i pirinač. Pirinač dinstajte oko dva minuta dok ne postane poluprovidan.
  6. Sipajte belo vino i mešajte dok ne ispari.
  7. Potom dodajte jednu po jednu kutlaču pileće supe uz mešanje. Za to je potrebno oko 20 minuta dok rižoto ne postane kremast.
  8. Kad pirinač bude skuvan, dodajte tikvice i piletinu, narendajte parmezan i začinite sa solju i biberom po ukusu.
  9. Po želji dodajte i sveži bosiljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari