Leti biramo laganiju hranu, a jela koja zahtevaju više sati provedenih uz šporet trebalo bi da pričekaju jesen. Ali iako želimo brz i lagan obrok, to ne znači da ćemo uvek izabrati najbržu opciju. Zato volimo kada naiđemo na recept poput ovog za jednostavan rižoto od piletine i tikvica – bez komplikovanja i s uobičajenim sastojcima koji odlično idu zajedno.
Ovaj recept jedan je od dva recepta za rižoto od piletine i tikvica nutricionistkinje Zrinke Babić sa portala Kreni zdravo.
Osim što je ukusan i nije ga teško napraviti, ovaj rižoto odličan je i zdrav izbor i za ručak, ali i laganu večeru nakon treninga, piše Punkufer.
Sastojci za rižoto od piletine i tikvica
- 300 g pilećeg filea, iseckanog na kockice
- 2 srednje tikvice, iseckane na kockice
- 1 šolja pirinča
- 1 crveni luk, iseckan
- 2 čena belog luka, iseckani
- 1,5 l pileće supe
- 1 dl belog vina
- 50 g parmezana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 30 g butera
- crni biber
- so
Priprema
- Na zagrejanom maslinovom ulju (1 kašika) dinstajte kockice piletine nekoliko minuta dok ne promene boju. Kad je piletina pečena, ostavite je sa strane.
- Zagrejte drugu kašiku maslinovog ulja te dinstajte nekoliko minuta tikvice dok ne omekšaju.
- Kad su dinstane, ostavite tikvice sa strane zajedno s pilećim kockicama.
- U dubokom tiganju zagrejte zadnju kašiku maslinovog ulja i buter, a potom dodajte crveni luk i dinstajte ga nekoliko minuta.
- Dodajte i beli luk, dinstajte jedan minut pa dodajte i pirinač. Pirinač dinstajte oko dva minuta dok ne postane poluprovidan.
- Sipajte belo vino i mešajte dok ne ispari.
- Potom dodajte jednu po jednu kutlaču pileće supe uz mešanje. Za to je potrebno oko 20 minuta dok rižoto ne postane kremast.
- Kad pirinač bude skuvan, dodajte tikvice i piletinu, narendajte parmezan i začinite sa solju i biberom po ukusu.
- Po želji dodajte i sveži bosiljak.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.