![Rolnice sa šafranom punjene kremom od vanile (posno) 1 Rolnice sa šafranom punjene kremom od vanile (posno) 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2022/12/319012360_810506396716050_6087545803012189684_n-e1671219166893-1000x560.jpg)
Bliže nam se praznici i ako planirate da počastite sebe i svoju porodicu nekim slatkišem, predlažem da ispečete ove mekane, mirisne rolnice začinjene šafranom, luksuznim začinom koji je po gramu skuplji od zlata. Šafran se naziva i „crvenim zlatom“. Njegova istorija se proteže više od 3500 godina i potiče iz Persije, sadašnjeg Irana koji obezbeđuje oko 90 odsto šafrana celog sveta.
Ovaj začin je vrlo aromatičan i jak i svega 1.5g je dovoljan da začini i jarko oboji u žuto čak 20 rolnica. Cela kuća će vam mirisati na vanilu i šafran i čim okusite jednu, preplaviće vas praznična euforija i sav trud oko mešenja i pečenja ovih rolnica će se isplatiti. Rolnice su ukusne i hladne i tople i ostaće sočne i mekane 3 dana nakon pečenja. Sjajno se slažu i uz kafu i uz čaj a najsladje su kada se dele sa porodicom.
Sastojci za testo:
- 4.5 dl biljnog mleka
- 1.5g šafrana (3 kesice)
- 50 svežeg kvasca
- ½ kašičice soli
- 2 dl šećera
- 150 g biljnog maslaca ili margarina sobne temperature
- 14-15 dl prosejanog brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- kora jednog limuna
Sastojci za punjenje:
- 4 dl biljnog mleka
- 60g šećera
- kesica vanilin pudinga
- 30g biljnog maslaca
Za ukrašavanje:
- 30g otopljenog biljnog maslaca
- šećer po potrebi
U činiju dodajte 4.5dl zagrejanog mleka, temperatura treba da bude slična telesnoj (36C), zatim dodajte šafran, dobro promešajte i izmrvite kocku kvasca. Promešajte i dodajte 2dl šećera i vanilin šećer, maslac, so, koru limuna i dobro promešajte, zatim lagano sipajte 14dl brašna uz mešanje varijače, kada ne možete više da mešate, krenite da mesite testo na površini posutoj brašnom.
![Rolnice sa šafranom punjene kremom od vanile (posno) 2 Rolnice sa šafranom punjene kremom od vanile (posno) 4](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2022/12/318370659_829859528247684_8224770468396258413_n-1024x766.jpg)
Ukoliko je potrebno, dodajte još 1dl brašna ali imajte u vidu da testo treba da bude mekše i da ima veći postotak vlage, mesite testo oko 10 minuta. Testo prebacite u veću podmazanu činiju, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da narasta sat i po vremena.
U šerpu sipajte 4dl mleka, šećer i maslac i zagrejte pred ključanje, zatim sklonite s vatre i uz mešanje dodajte kesicu pudinga, vratite na ringlu i mešajte oko minut na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Ostavite ga da se odladi i prekrijte površinu folijom da sprečite formiranje korice.
Kada je testo naraslo, prebacite ga na površinu posutu brašnom i podelite na 20 jednakih delova. Ohladjeni krem dobro promešajte i prebacite u špric za ukrašavanje/poslastičarsku kesu ili u običnu kesicu za zamrzavanje na kojoj ćete iseći mali otvor.
Svaku lopticu testa razvucite na pravougaoni oblik debljine oko 3-4mm, zatim jednu polovinu isecite na trake tako da liči na češalj, a zatim na drugi kraj istisnite malu količinu krema, prebacite testo preko krema i utisnite ga tako da krem ne iscuri tokom pečenja, zatim urolajte u valjak a zatim u oblik pužića tako da su recke sa spoljašnje strane.
Prebacite ih na papir za pečenje i redjajte ih malo dalje jedne od drugih jer će dosta narasti tokom pečenja. Meni su sve rolnice stale na 2 pleha za pečenje i pekla sam ih u 2 ture. Pecite rolnice 9-11 minuta na 225C dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada su pečene, sačekajte pola sata da se prohlade, a zatim ih dok su još tople premažite otopljenim maslacem i umačite u šećer.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje.
Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.