Zahladilo je a uz hladno vreme ide i druga vrste hrane i pića. Prava poslastica uz koju se možete opustiti je kuvano vino, sa svim divnim aromama i mrisima kasne jeseni.
Kuvano vino tradicionalno se pije najviše za vreme praznika ali ako ga volite, dokle god je hladno možete uživati u ovom napitku.
Kuvano vino je ukusno, okrepljuje i smatra se korisnim kod ublažavanja simptoma prehlade.
Običaj kuvanja vina dolazi iz Severne Evrope, gde se ono tradicionalno služi pred Novu godinu i tokom zime, sa mnoštvom začina.
Osnovni zaćini su cimet i karanfilić, poželjno je da bude i meda a dobro vino se podrazumeva.
I dok zima kuca i na naša vrata a Nova godina samo što nije, u većini kuhinja su već spremni začini koji mogu da posluže.
Postoji bezbroj recepata za kuvano vino, jednako je lepo belo i tamno vino, mogu se od začina koristiti i biber i lovorov list a ovde ćemo predložiti najjednostavniji.
Potrebno je:
Flaša tamnog vina, narandža, vanil-šećer, šipka cimeta, karanfilić i med.
Odmeriti potrebnu količinu vina – na 700 mililitara vina ide 200 mililitara vode.
Staviti na ringlu najpre vino da ugreje i dodati narandžu u kolutovima, šipku cimeta, vanil šećer i karanfiliće.
Vino ne treba da vri. Kada je dovoljno vruće, dodati vodu, Pormešati i probati da li ukus odgovara.
Sipati u šolje i zasladiti medom.
Ukoliko kuvano vino pripremate sa šećerom, u šerpu se onda prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje, ali ne i da požuti, zatim vino, i na kraju začini.
Živeli!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.