Musaka od tikvica i krompira jednostavno je jelo za koje vam nije potrebno previše sastojaka, a rezultat je fantastičan, piše punkufer.dnevnik.hr. Poslužite ga uz omiljenu salatu i uživajte!
Sastojci za musaku od krompira i tikvica:
- 900 g tikvica
- 900 g krompira
- 450 ml pavlake za kuvanje
- 150 g parmezana
- 2 čena belog luka
- 2 kašike naseckanog vlašca ili mladog luka + za dekoraciju
- 1/2 kašičice sušenog origana
- so, biber
- maslac
Priprema složenca od krompira i tikvica:
- Krompir nasecite na vrlo tanke ploške, a tikvice na nešto deblje (oko 7 mm). Krompir prokuvajte u vrućoj vodi pa procedite i prebacite u hladnu vodu. Procedite ga i osušite kuhinjskom krpom od viška vode. Tikvice posolite i ostavite u cediljki desetak minuta da otpuste višak vode.
- Pripremljeno povrće prebacite u veliku činiju i začinite biberom i origanom.
- Pomešajte pavlaku za kuvanje i ¾ narendanog parmezana, izgnječen beli luk i seckani vlašac ili mladi luk.
- Vatrostalnu posudu podmažite, pa slažite naizmenično ploške tikvica i krompira. Ponegde možete da udvostručite sloj krompira, jer će biti više ploški krompira nego tikvica.
- Ravnomerno prelijte sosom, pa pospite preostalim parmezanom. Pecite na 200˚C 40-45 minuta, ili dok krompir ne omekša. Izvadite iz rerne i ostavite najmanje 10 minuta da se hladi pre služenja. Po želji pospite vlašcem.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.