Recept za nemačko jelo kada vam dosadi sarma 1Foto: Shutterstock / Ezume Images

Eintopf ili „jedan lonac“ je nemačko jelo sa mesom ili kobasicom i povrćem poput šargarepe, krompira, kupusa i luka koje se krčka u kocki za supu ili uz dodatak vode.

Ovo jelo se priprema od onoga što imate u frižideru, a jedno od omiljenih varijanti sa kiselim kupusom s kobasicama, koje u Nemačkoj zaista možete da birate, a jedna od omiljenih dolazi iz centralnog dela zemlje.

Tirinški bratwurst nacionalno je jelo zaštićenog geografskog porekla koje se neumorno priprema stotinama godina.

Pravila nalažu da najmanje polovina sastojaka te kobasice mora da potiče iz Tiringije. Manje masna, usitnjena svinjetina i ponekad teletina mešaju se sa začinima (so, biber, kim, majoran i beli luk).

Godine 2006. u Holchausenu u blizini Arnštata, otvoren je Deutsches Bratwurstmuseum, prvi muzej posvećen isključivo tirinškoj kobasici.

I dok je leti kobasica omiljena pečena na roštilju i poslužena sa senfom, zimi se neretko nađe u jelima s kiselim kupusom. Umesto tirinške kobasice poslužiće vam i neka druga kobasica za pečenje, prema želji.

Sastojci za eintopf s kobasicama i kupusom:

  • 500 g krompira
  • 2 manje glavice luka
  • 40 maslaca
  • 600 g kiselog kupusa
  • 750 ml kocke za supu
  • 1 lovor
  • 8 kobasica za pečenje
  • 100 ml masnije pavlake
  • 1 kašika senfa
  • so, biber, semenke kima po ukusu
  • 1 prstohvat šećera
  • 3 kašike naseckanog vlašca

Priprema:

  1. Luk sitno naseckajte, a krompir na kockice. Kupus isecite ako koristite celu glavicu.
  2. Zagrejte maslac pa pržite krompir i luk oko 10 minuta, te dodajte kupus. Kratko pržite, pa prelijte bujonom. Pustite da se kuva oko 10-15 minuta.
  3. Kobasice popržite u tiganju na vrućem maslacu, pa izvadite i naseckajte. Vratite ih u tiganj i pržite dok se malo ne zapeku.
  4. Pavlaku pomešajte sa senfom i dodajte u lonac s kupusom, pa začinite solju, biberom i semenkama kima po ukusu. Dodajte kobasice i seckani vlašac.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari