Recept za pitu sa jabukama, kolač koji nikad ne izlazi iz mode 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

Petrovače su već sazrele a polako pristižu i ostale letnje sorte jabuka, vista bela, pa prima ruž, pa redom.

 

Nekada nije bilo dvorišta u kom nije raslo bar jedno stablo jabuke. U bašti, sa ostalim voćem, obična petrovača a u prvom dvorištu, sa lozom, bašticom i jorgovanom isto petrovača, ali bela.

To su bile jabuke koje smo nekad znali i jeli, danas poprilično zaboravljene. Na klupu za rezervne igrače oterale su ih jabuke sa drugih kontinenata, greni smit, gala i ostale.

Ipak, kad na pijaci zamirišu prve domaće jabuke, petrovače, neugledne, često i sa gostima, crvićima, jer se ne prskaju, zna se da je vreme za pitu sa jabukama.

Za pitu sa jabukama, prvo su potrebne – jabuke. Oko kilogram jabuka, nakiselih, valja očistiti, narendati i malo prodinstati sa kašikom šećera, vanil šećerom i cimetom, ko voli.

Testo se umesi od 200 grama kirstal šećera, jednog margarina, 2 cela jajeta, jednog praška za pecivo i brašna da se dobije srednje meko testo.

Izmesiti smesu, dve trećine staviti na dno pleha srednje veličine obloženog papirom za pečenje. Testo ne sme da bude tvrdo, ne stavljajte ga u pleh oklagijom, nego ga lepite u delovima i prstima utapkajte.

Preko donje kore sipajte jabuke.

Od preostale trećine pravite trakice i od njih ispletite mrežu kao ukrasnu gornju koru.

Savet: testo će vam se lepiti, jer ne sme da bude tvrdo. Kidajte manje komade, pobrašnavite ruke, pa valjajte trake kao šufnudle. Mrežu pravite iz delova, nema veze, u pečenju će se sve lepo spojiti.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite dok ne porumeni.

Pospite prah šećerom i čekajte da se potpuno ohladi kako biste je lepo isekli.

I što bi rekli Francuzi, bon apetit.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari