Recept za popularnu „street food” hranu: Isprobajte punjeni pečeni krompir 1Punjeni pečeni krompir, fotografija: pilipphoto on Shutterstock

Punjeni pečeni može da se pripremi na razne načine, a svaki obezbeđuje interesantan ukus. Ova street food hrana popularna je u Turskoj, i predstavlja jednostavan i lagan obrok koji možete i sami da napravite, piše punkufer.dnevnik.hr. U nastavku otkrijte šta vam je potrebno od sastojaka kako biste mogli da ga isprobate već danas…

Nadev od pesta i spanaća sjajno nadopunjujupržena slanina i jaje, a ako želite spanać možete da zamenite i blitvom ili divljim zeljem. Za vegetarijansku verziju možete jednostavno da izbacite slaninu, a možete i da je zamenite prženim komadićima luka. Ako želite, u rerni pripremite i nekoliko čeri paradajza i njima ukrasite gotovo jelo.

Dinstani spanać (ili drugo tamnozeleno lisnato povrće) sa belim lukom i dodatkom malo limuna i sam je ukusan prilog, pa se ponekad setite da ga poslužite uz ribu, meso ili pečena jaja za brzi ručak ili večeru.

Za pečeni punjeni krompir biće vam potrebno nekoliko minuta više nego što treba krompiru da se speče. Možete da koristite mirkotalasnu i tako smanjite vreme pečenja na 20-ak minuta. Ako se odlučite za taj način, nikako nemojte da zaboravite da izbockate krompir.

Sastojci:

  • 6 srednje velikih crvenih krompira
  • ¾ šolje pesta od bosiljka
  • 6 jaja, pržena na oko ili poširana
  • 6 kašika pržene slanine, iseckane na komadiće
  • 3 kašike svežeg sira
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka, usitnjena
  • 500 g svežeg spanaća ili blitve
  • 1 kašika limunovog soka
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevene crvene paprike
  • 6 ćeri paradajza, za ukras, po želji

Priprema:

  1. Krompir izbockajte viljuškom i pecite u komadu na 220 stepeni dok ne omekša, oko 45 minuta do 1 sat.
  2. Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, beli luk i kratko ga prepržite, pa dodajte usitnjen spanać ili blitvu, promešajte i dinastajte 3 do 5 minuta. Pomerite s vatre i dodajte limunov sok, so i mlevenu crvenu, papriku pa sve promešajte.Gotov krompir izvadite iz rerne, pustite da se malo ohladi, a onda svaki zarežite po dužini tako da stvorite džep.
  3. Ispecite ili poširajte jaja i prepržite slaninu.
  4. Svaki krompir prelijte pestom, dodajte spanać, sir, jaje, slaninu i paradajz.
  5. Poslužite toplo i uživajte.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari