Recept za tortu od patlidžana: Nema mesa, ali obožavaće je i gurmani 1Pasta,Bake,,Eggplant,Fried,In,Olive,Oil,With,Meat,And

Dva brzinska ručka bez mesa Mike Dajmaka su savršen izbor za ove tmurne dane.

Torta od patlidžana

Potrebno je:

  • Kore za pitu – 500 gr
  • plavi patlidžan – 1 kg
  • crni luk – 2 glavice
  • jaja – 4 kom
  • kisela pavlaka – 2 dl
  • mirođija; biber; kim; so; ulje

Plavi patlidžan je biljka čudnovata. Od nje se da napraviti sve i svašta: i čorba, i jelo, i šnicle, i salata… Još, samo kolači fale. Umesto toga, evo torte!

Kilogram patlidžana se ispeče u rerni ili na plotni regularno, očisti, pa ostavi na stranu. Dve glavice sitno seckanog crnog luka se proprže na zejtinu, dok se ne zacakle, al’ da ne porumene. Ohlade se, pa im se doda u pire pretvoren plavi patlidžan, veza sitno seckane mirođije, kašičica mlevenog belog bibera, prstohvat kima istucanog u avanu, i soli po ukusu. Sve se izgnječi viljuškom i dobro umeša.

Onamo se umute četiri jajeta s čašom kisele pavlake. Polovina ove smese se ostavi na stranu, a ostatak umeša s masom od patlidžana. U okruglu nauljenu tepsiju ređaju se: jedna tanka kora za pitu poprskana mešavinom zejtina i kisele vode, druga takva kora, fil, opet kore, opet fil… Tako, dok ima fila, a kore svakako da budu na vrhu.

Sve se zalije onim ostatkom jaja i pavlake, pa zapeče na 250 stepeni. Jede se toplo ili hladno, a zaliva skupim ili jeftinim vinom. Jer, pite su univerzalna hrana.

Špageti s tikvicama

Potrebno je:

  • Špageti – 350 gr
  • tikvice – 300 gr
  • crni luk – 50 gr
  • jaja – 2 kom
  • beli luk – 1 čen
  • so; biber; maslinovo ulje; parmezan

Pre svega tikvice valja oprati, iseckati na tanke kružiće, crni i beli luk takođe iseckati. U dubokoj šerpi, na maslinovom ulju do rumene boje valja ispržiti luk, a onda dodati tikvice. Sve se posoli i zabiberi, pa dinsta još petnaestak minuta.

Špageti se skuvaju po uputstvu, u dubokoj činiji umute dva žumanceta, dodaju tikvice, testenina i parmezan pa sve brzo meša da se svi sastojci ravnomerno rasporede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari