Kada od kasnog proleća prve trešnje ugledaju tezge, pa do jeseni kad beli, ružičasti i crveni grozdovi zavladaju pijacama, omeđio se period u kojem je voće – jedini dezert. Šta, međutim, da rade oni kojima ništa nije slatko do slatkih kolača.
Odgovor je više nego jednostavan: to su voćni kolači, po pravilu jeftina, a ukusna poslastica, od koje nisu imuni ni bogati, ni siromašni. Uz to, poslastice koje ne priznaju godišnja doba: globalizacija je tezge i usred zime napunila voćem (južnim), ko je u detinjstvu učio nauk o cvrčku i mravu konzervirao je darove sunca pa i dok fijuče vetar i veje sneg može da se sladi pekmezima, džemovima, kompotima, kandiranim voćem…
Uostalom, „učiteljica života“ nam sama daje za pravo. Godine 1832. Eduard Zaher, bečki poslastičar, pekao je tortu za kneza Meterniha lično. Da li se pritom zamislio, zapričao, da li je vatra bila prejaka, šta li je, tek torta je malo pregorela. Meterniha su još u njegovo doba zvali „gvozdeni knez“, pa je potpuno jasna panika koja je uhvatila već tada čuvenog Eduarda.
Vremena nije bilo, moralo se spasavati šta se spasti moglo, pa je poslastičar uzeo ono što mu je bilo pri ruci: teglu pekmeza od kajsija. I gle čuda: pekmez je ublažio gorčinu nagorele čokolade, za Zahera znaju svi, a Meternih… ko to beše?
Eto božanske pravde za sve one kojima su voćni kolači pravi cvet na trpezi. Uostalom, i svaka voćka, pre nego što je to postala, bila je cvet.
Voćni kolači su i izazov u kuhinji: ne postoji pravilo po kojem se, recimo, kajsije ne smeju zameniti šljivama, maline jagodama, jabuke kruškama… Mašta je jedini limit!
Kolač od kajsija
Mleko – 500 ml; kvasac; mast – 200 g; šećer – 200 g;
jaja – 2 kom; brašno – 500 g; pekmez od kajsija;
mleveni orasi; suvo grožđe; čokolada – 100 g; margarin
Kad se malo pažljivije pročita recept što sledi, nije teško zaključiti da bi mu pozavideo i Eduard Zaher lično.
Pre svega, u šolji mleka valja razmutiti paketić kvasca i ostaviti da odstoji. Za to vreme umutiti 200 grama masti sa 100 grama šećera, dva cela jajeta i pola kilograma brašna. Dobro se promeša pa doda kvasac s mlekom i umesi testo. Podeli se na četiri dela, pa svaki razvuče na veličinu pleha.
Prva kora se namaže pekmezom od kajsija, pospe mlevenim orasima, šećerom u kristalu i raspe suvim grožđem. Preko ovoga druga kora, pa opet fil, kora, fil, kora za kraj. Sve se ostavi da odstoji jedan sat, pa tek onda gurne u rernu i regularno ispeče.
Dobro se ohladi, iseče na kocke, pa zalije prelivom koji je identičan onom za Lucin kolač: deset kašika mleka, tri kašike šećera, sto grama čokolade i malo margarina, sve uz mešanje, sjedine se na tihoj vatri.
Lucin kolač
Jaja – 2 kom; šećer – 200 g; ulje – 200 g;
mleko – 500 ml; griz – 400 g; jabuke – 500 g;
prašak za pecivo; orah; čokolada – 100 g; margarin
Nekada je sve bilo jednostavno. Danas treba putovati preko tri države da bi se stiglo do tvorca ove jeftine, a iznad svega ukusne poslastice.
Dva jajeta valja umutiti sa dve šoljice šećera, pa ovome dodati šolju zejtina, dve šolje mleka, dve šolje griza, dve šolje rendanih jabuka, seckanih oraha po ukusu, al’ ne previše i pola kesice praška za pecivo. Sve se promeša, pa u rerni na 200 stepeni ispeče regularno.
Za to vreme napravi se preliv od deset kašika mleka, tri kašike šećera, sto grama čokolade i malo margarina kojim se zalije pečen i ohlađen kolač.
Torta od jabuka
Jabuke – 1 kg; šećer – 500 g; jaja – 4 kom;
brašno – 3 kašike; limun – 1 kom; šlag – 250 ml
Kilogram kiselih jabuka valja oljuštiti, probušiti po sredini i izvaditi koštice, tako da jabuke ostanu kao lopte. Dno okruglog pleha, ili vatrostalne posude, debljine do dva prsta, zaspe se šećerom, pa poređaju jabuke što se natope sokom od limuna i zaliju rakijskom čašicom vode.
Ovo se na 200 stepeni peče oko pola sata, da se jabuke blago karamelišu, a za to vreme pripremi testo: četiri jajeta se umute (prvo belanca, potom žumanca) s četiri kašike šećera i tri ravne kašike brašna. Ovim se zaliju karamelisane jabuke, sve vrati u rernu dok testo ne dobije boju zlata, izvadi, dobro ohladi, pa prevrne na tanjir na kojem će se služiti.
Osvežavajuće je takvo kakvo je, ljubitelji slatkog ovaj kolač vole da preliju ulupanim šlagom.
Voćni kolač
Jaja – 4 kom; brašno – 250 g; jogurt – 200 g; šećer – 200 g;
zejtin – 2 dl; prašak za pecivo; sezonsko voće – 1 kg
Kolać za sva godišnja doba: može od jagoda, malina ili kupina; može od kajsija; prelepo je od šljiva; nije zabeleženo, mada bi bilo interesantno, probati i sa avokadom ili mangom.
Od četiri belanca umuti se šne, pa mu se doda šolja šećera, žumanca, pa šolja (i još malo više) brašna, te po šolja jogurta, zejtina i kesica praška za pecivo.
Pleh se naulji, napraši brašnom, pa razlije testo, a na vrhu poređa voće, jedno do drugog da bude gusto, ali ne i tesno.
Peče se na 200 stepeni, pa još topao kolač samo zapraši prah šećerom.
Kolač od banana s vinom
Puter – 150 g; šećer u prahu – 150 g; jaja – 8 kom;
limun – 1 kom; mleveni orasi – 150 g; mleveni keks – 150 g;
crno vino – 1 dl; banane – 1 kg
Samo za gurmane.
Pre svega, 150 grama putera valja umutiti sa isto toliko šećera u prahu. Ovoj masi postepeno dodavati osam žumanaca, sok od pola limuna, 150 grama mlevenih oraha, isto toliko mlevenog keksa i pola čaše crnog vina.
Onamo umutiti šne od osam belanaca, sve sjediniti, pa umešati sa kilogramom očišćenih i na kolutove isečenih banana.
Pleh se naulji i pospe brašnom, masa kolača pažljivo razlije, pa sve peče na 200 stepeni.
Pečen kolač još samo valja posuti vanilin šećerom, pa ohladiti.
Pomorandža torta
Jaja – 11 kom; pomorandže – 3 kom;
šećer – 500 g; mleveni keks – 250 g;
mleveni orasi – 500 g; čokolada – 100 g;
puter – 125 g; mleko
Kao i svaka klasična torta spravlja se od kora i fila. Kora se peče u jednom komadu.
Dakle, prvo kora: osam celih jaja pre svega valja umutiti (naravno, prvo belanca, pa potom žumanca) s osam kašika šećera, pa smesi dodati osam kašika mlevenog keksa, osam kašika mlevenog oraha, četiri štangle rendane čokolade, sastruganu koru od jedne i sok od dve pomorandže.
Peče se na 180 stepeni oko pola sata.
Sada fil: četiri kašike mleka sa sedam kašika šećera se kuva na tihoj vatri dok se šećer ne otopi, a onda se smesi doda 200 grama mlevenog oraha pa još malo prokuva. Ohladi se, pa u masu umeša pola pakle putera, tri žumanca i sok od jedne pomorandže.
Ohlađene kore se preseku na pola, filuju, a od preostala tri belanca napravi šne kojim se torta obloži sa svih strana.
Korpice s voćem
Lisnato testo – 500 g; sezonsko voće – 500 g; slatka pavlaka – 500 ml; čokolada
Ovo je kolač za lenje ljude, one koji ne žele da se bakću mešenjem slatkog testa. Dakle, muška varijanta za slatko posluženje.
Lisnato testo (kupljeno je zamrznuto) valja na sobnoj temperaturi odlediti, rastanjiti, pa čašom izvaditi “pogačice”, što se samo ispeku u vreloj rerni (250 stepeni), pažljivo jer mogu brzo da pregore.
Ove pogačice se samo izdube, napune voćem (bobičastim) i ukrase kupama od šlaga što se samo zapraši narendanom čokoladom.
Jafa kolač
Jaja – 2 kom; brašno – 10 kašika; ulje – 7 kašika; šećer – 500 g; prašak za pecivo – ½ kesice; pomorandža – 1 kom;
kakao – 1,5 kašika; džem od kajsija; mleko – 10 kašika;
čokolada za mešenje – 100 g; margarin ili puter
Pre svega valja umesiti testo od dva jajeta, deset kašika brašna, sedam kašika ulja, deset kašika šećera i pola kesice praška za pecivo. Od ove mase naprave se dve kore što se standardno ispeku na 200 stepeni.
Jednu koru, kada se ohladi, valja izmrviti sitno, pa u masu narendati jednu smrznutu pomorandžu (naravno, sve s korom), što se prelije špinovanim šećerom (napravljenim od 200 grama šećera i jedne rakijske čašice vode) i umeša s kašikom i po kakaa.
Drugu koru valja premazati pekmezom od kajsija, prekriti filom od one prve kore, pa sve još zaliti glazurom od čokolade, identičnom kao za Lucin kolač (deset kašika mleka, tri kašike šećera, sto grama čokolade i malo margarina ili putera, istopi se na laganoj vatri).
Rolat s bananama
Jaja – 10 kom; šećer – 500 g; kakao – 3 kašike;
brašno – 3 kašike; prašak za pecivo – 1 kesica;
čokolada za mešenje – 4 štangle; puter – 250 g;
banane – 6 kom; šlag – 2 kesice
Umutiti posebno belanca i žumanca od 6 jaja, potom dodati ostale sastojke (6 kašika šećera, 6 kašika kakaa, 3 kašike brašna i kesicu praška za pecivo) i umutiti testo. Najveći pleh (koji zauzima celu rernu) zamastiti, pa prekriti papirom. Na to izliti testo, peći 15 minuta na 200 stepeni, pa položiti na vlažnu krpu.
Jaja (4 komada) umešati sa četvrt kile šećera pa skuvati na pari. Dodati četiri štangle istopljene čokolade, a posebno izraditi četvrt kile putera i umešati ga s ohlađenom kremom. Testo tanko namazati kremom, dodati šest banana u dva reda po tri, ponovo prekriti kremom, umotati, pa sve opet namazati ostatkom kreme. Na kraju preliti s dve umućene kesice šlaga.
Švedska pita
Za testo: brašno – 200 g; puter – 150 g; šećer – 1 kašika;
vanilin šećer – 1 kesica; so – na vrh noža.
Za krem: žumanca – od 4 jajeta; šećer – 80 g;
brašno – 2 kašike; mleko – 2 dl; vanilin šećer – 1 kesica.
Za šam: belanca – od 4 jajeta; šećer – 100 g. Voće – 700 g
Ne treba se izlagati troškovima pitovanja na daleki sever da bi se probao ovaj izuzetni kolač. Takođe, ne treba čekati snegove, jer švedska pita je slatkiš za sva godišnja doba. Razlika je samo u voću: u proleće to su jagode, u leto kajsije, u jesen vinogradske breskve, u zimu jabuke.
Tepsija se pre svega namaže puterom i pospe brašnom, testo umesi od brašna, putera, šećera i mrvice soli, razvuče pa položi na tepsiju i ispeče kako valja. Za to vreme pripremi se krem od mleka, žumanaca, brašna i šećera, što se kuva na laganoj vatri dok se ne zgusne kako treba. Taman za to vreme i biskvit je pečen, pa samo treba narezati voće, zaliti šamom i vratiti u rernu da sve lepo porumeni.
Kada se koriste jabuke, njih valja prethodno pripremiti: oljuštiti i izrendati, pa dinstati s puterom i šećerom po ukusu. Ako je sve mnogo vodeno, zgušnjava se kašikom-dve mlevenog keksa.
Postupak je dalje identičan.
Šareni kolač od višanja
Za testo: jaja – 5 kom; šećer – 10 kašika;
brašno – 12 kašika; mleko – 4 kašike;
ulje – 2 kašike; prašak za pecivo.
Za krem: puter – 125 g;
šećer u prahu – 100 g; jaja – 2 kom;
čokolada – 100 g; šlag – 2 kesice;
sok od jabuka; višnje – 500 g
Ovaj kolač se pravi od dve vrste testa, krema i šlaga.
Prvo testo se muti od 5 žumanaca, 5 kašika šećera, 7 kašika brašna, 4 kašike mleka i pola kesice praška za pecivo.
Drugo testo je od 5 belanaca, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike ulja i druge polovine kesice praška za pecivo.
U pleh, koji je prethodno podmazan margarinom i posut brašnom, izlije se žuto testo, po njemu poređaju višnje, sve poklopi belim testom, pa peče na 200 stepeni oko pola sata.
Ohlađeni kolač se dobro zalije sokom od jabuke, ostavi da stoji i čeka krem što se umuti od putera, šećera u prahu, celih jaja i topljene čokolade za mešenje. Na kraju se sve „obuče“ ulupanim šlagom.
Mera za ovaj izvanredan kolač (sve što je dobro traži truda!) za standardni je pleh. Ako se, međutim, sprema u plehu za rernu, onda meru valja udvostručiti. Tako će i kasnije zadovoljstvo biti duplo veće.
Prosti kolač
Mleveni keks – 1 kutija; gazirani sok od pomorandže – 2 dl;
kisela pavlaka – 200 g; šlag – 1 kesica; sezonsko voće – 500 g
Nit se kuva, nit se peče.
Keks (plazma najbolje) se natopi sokom, što se položi na dno činije. Kisela pavlaka se umuti, pa premaže keks, odozgo razbaca voće (maline, kupine, jagode, višnje…), pa sve zalije umućenim šlagom i dobro rashladi.
Univerzalni kolač
Jaja – 5 kom; šećer – 250 g; brašno – 300 g;
prašak za pecivo – 1 kašičica; ulje – 1 dl;
voće po izboru – 500 g
Dakle, kakvog će ukusa biti kolač zavisi od želja i mogućnosti domaćice: jedno je ako se pravi s malinama, drugo s borovnicama, treće…
Pre svega, jaja na trenutak potopiti u vrelu vodu, zatim ih razbiti (ali ljuske ne bacati još!), sipati u vanglu za mešenje pa umešati sa šećerom i pet ljuski (od onih jaja) vrele vode. I dalje mutiti, a na kraju dodati brašno, prašak za pecivo i ulje.
Ovako ptipremljeno testo standardno se izlije u podmazan i pobrašnjavljen pleh, pa po vrhu zaspe voćem koje je prethodno posuto s malo brašna. Da ne pada na dno i ne lepi se.
Peče se standardno, a na kraju zaspe prah šećerom zamirisanim vanilom.
Voćna torta
Piškote – 1 veliko pakovanje; jaje – 1 kom;
šlag – 0,5 l; voće – 500 g
Ova torta je prava muška torta, ne samo zato zato što je muškarci slatko jedu. Mogu lako i da je spremaju. Kad ima malina ili višanja lepa je takva, kad ne, onda su tu ili zamrzivači ili konzerve: voćnog koktela ili samo ananasa.
U samousluzi se nabavi veliko pakovanje piškota, konzerva voćnog koktela, pola litra šlaga i jedno jaje. Piškote se poređaju, nakapaju sokom iz koktela, a u mikseru umuti belance s dve kašičice nekog slatka. Ovim šneom prekriju se piškote, odozgo poređa oceđeno voće iz konzerve, odnosno sveže ili zamrznute maline/višnje, sve zalije šlagom, pa ostavi jedan dan u zamrzivaču, a pre služenja nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Toliko, da se ne opusti sasvim.
Piškota-torta od pomorandže
Jaja – 6 kom; šećer – 200 g; pomorandža – 1 kom;
želatin – 2 kesice; piškote – 1 veliko pakovanje
Jednostavno, a osvežavajuće.
Šest žumanaca se pre svega umuti sa sedam kašika šećera, pa ovome doda strugana kora i sok od jedne pomorandže. U šolji tople vode rastpe se dve kesice želatina što se polako doda umućenoj masi. Sve se dobro izmeša, od preostalih belanaca umuti šne, promeša s kremom, pa zaliju piškote što su prethodno nakapane sokom od pomorandže. Sve se ostavi na najhladnijem mestu u frižideru (ne u zamrzivaču) do služenja.
Krem torta s malinama
Za testo: jaja – 2 kom; šećer – 75 g; brašno – 75 g;
gustin – 25 gr; prašak za pecivo – 1 kesica.
Za krem: želatin – 6 listova, maline – 325 g;
slatka pavlaka – 750 g; kristal šećer – 125 g;
vanilin šećer – 2 kesice; šećer u prahu – 1 kašika; šlag – 250 g; badem – 25 g; kora od jednog limuna; malo soli
S jednom kašikom mlake vode umuti se šam od belanaca, doda šećer, pa jedno po jedno žumance. Zatim brašno, gustin i prašak za pecivo. Okrugli kalup se podmaže i zapraši brašnom, pa kora peče 20-25 minuta na 175 stepeni.
Kora se ohladi, pa pristupi izradi fila.
Slatka pavlaka se umuti s prstohvatom soli i struganom korom od jednog limuna, šećerom i vanilinim šećerom. Smesi se doda šlag iz kesice i raskvašeni listovi želatina. Ovo se podeli na tri dela.
Ohlađena kora se preseče na dva dela, preko prve kore premaže trećinom fila, poređaju maline, doda druga trećina fila, poklopi, pa cela torta premaže preostalim kremom.
Sve se još samo ukrasi malinama, šlagom, seckanim bademima i pospe šećerom u prahu.
Krem kolač s jagodama
Testo: žumanca – 7 kom; šećer – 8 kašika;
ulje – ½ šoljice; mleko – 1 kašika;
prašak za pecivo – ½ kesice; brašno – 8 kašika.
Fil: mleko – 1 l; puding od vanile – 4 kesice; belanca – 7 kom; šećer – 15 kašika; jagode – 500 gr; želatin – 1 kesica
Testo se zameša od brašna, žumanaca, šećera, malo ulja, malo mleka i praška za pecivo. Ispeče se tako da bude debelo 2–3 centimetra. Ohladi se, pa pristupi izradi fila: u litri mleka ukuvaju se (bez šećera) četiri kesice pudinga od vanile. Posebno se umute belanca sa šećerom. U vruć puding lagano se umeša šam, pa je gotov i krem kojim se prelije ona kora.
Na kraju još samo valja poređatui jagode, pa sve blako fiksiratzi jednom kesicom pripremljenog želatina.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.