Recepti za posna slana jela 1Fotografija: Shutterstock

U toku je uskršnji post, pa su mnogi naši građani svoj način ishrane izmenili na određeni period. Ukoliko ste se i vi odlučili na ovaj korak, možda vam kako vreme odmiče ponestaje ideja za pripremu obroka. Činjenica je da nije svako spreman da se odrekne ukusnih zalogaja, pa vam naši predlozi za slana jela mogu biti zanimljivi.

Pita sa prazilukom

POTREBNO JE:

500 g brašna,

1 kašičica soli,

oko 3.5 dl mlake vode,

ulje za premazivanje

ZA FIL:

3 praziluka,

so,

biber,

ulje

PRIPREMA: Zamesite srednje meko testo od brašna, soli i mlake vode, pa podelite na šest loptica i ostavite da se odmore oko deset minuta. Svaku jufkicu razvijte u okruglu koru i premažite uljem. Ređajte dva puta po tri kore, jednu preko druge, s tim da poslednju koru ne treba da premazujete. Posle kraćeg odmaranja, razvijte svaku koru  u krug i zasecite na 6-7 mesta ka sredini, ali ne do kraja. Svaki zasečeni list premažite sa malo ulja i preklopite jedan preko drugog. Zatim preokrenite na donju stranu i ostavite da se malo odmori, a za to vreme pripremite fil. Praziluk sitno iseckajte i propržite na ulju. Kad postane staklast posolite i pobiberite po ukusu, pomerite sa ringle i ostavite da se prohladi. Kore razvijte tanko, presecite na dva dela i duž ivice rasporedite fil. Zamotajte u rolnice i ređajte u krug u podmazani pleh. Na isti način razvijte i drugi deo testa, zamotajte i poređajte u pleh. Premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta.

Recepti za posna slana jela 2
Fotografija: Shutterstock

Riblja čorba

POTREBNO JE:

6-8 glavica crnog luka,

2 šargarepe,

2 paškanata,

oko 1 kg rečne ribe,

1 ½ limuna,

1 kašika suvog biljnog začina,

6 čena belog luka,

3-4 lovorova lista,

oko 20 zrna crnog bibera,

vezica celera,

1 vezica peršuna,

1 paprika babura,

1 kašika mlevene crvene paprika,

2 kesice dodatka za riblju čorbu,

2 dl kuvanog paradajza,

2 dl belog vina.

PRIPREMA: Izdinstajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i paškanat. Potom smesu stavite u blender i napravite kašu. Ribu poprskajte sa pola limuna, začinom, polovinom iseckanog belog luka i ostavite da odstoji dva sata pre kuvanja. U kotlić ili dubok lonac sipajte kašu od luka, paškanata i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, beli luk, baburu i mlevenu papriku. Kuvajte dok ne provri. Kad počne da vri stavite dodatak za riblju čorbu, koji ste prethodno razmutili u vodi, zatim ribu i kuvajte da vri oko sat vremena. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodajte kuvani paradajz i vino. Kada ponovo provri dodajte još bibera, belog vina ili soli po ukusu i kuvajte još desetak minuta.

Recepti za posna slana jela 3
Fotografija: Shutterstock

Pasulj iz rerne

POTREBNO JE:

500 g pasulja tetovca,

3 glavice crnog luka,

2-3 šargarepe,

1 kolutić celera,

1 paškanat,

1 peršun,

1-2 čena belog luka,

1 lovorov list,

1 kašika brašna,

1 kašičica mlevene crvene paprike,

mešavina suvog začina,

so,

biber,

ulje.

PRIPREMA: Pasulj prelite hladnom vodom i ostavite da prenoći. Sutradan stavite da se kuva, prospite prvu vodu kad provri i sipajte novu. Dodajte jedan crni luk, šargarepu, celer, paškanat, peršun, beli luk, list lovora, nekoliko zrna bibera i kuvajte na laganoj temperaturi 1,5 -2 sata. Na ulju propržite dve glavice sitno seckanog crnog luka, dodajte brašno i mlevenu paprika, kratko propržite, pa dodajte skuvani pasulj i malo tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Polovinu pasulja izgnječite viljuškom, a drugu polovinu ostavite u zrnu. Dodajte so i mešavinu začina po ukusu. Na ulju propržite mlevenu papriku i prelite preko pasulja, pospite prstohvatom brašna da bi se uhvatila fina korica, pa stavite u rernu da se zapeče oko 20 minuta.

Recepti za posna slana jela 4
Fotografija: Shutterstock

Suve punjene paprike

POTREBNO JE:

25 suvih paprika,

500 g crnog luka, 2000-250 g praziluka,

300 g pirinča,

ulje,

mešavina suvih začina,

2 kašike mlevene crvene paprike,

1 kašika brašna,

so

PRIPREMA: Suve paprike potopite u mlaku vodu da omekšaju. Očistite luk i praziluk, pa ih sitno iseckajte. U većoj posudi na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Dodajte pirinač, mešavinu začina, so i kašiku mlevene paprike, pa sve još malo propržite. Paprike izvadite iz vode, dobro ih ocedite, pa ih punite pripremljenim filom. Punjene paprike složite u šerpu, zalijte vodom i kuvajte oko 45 minuta. Zagrejte ulje i dodajte kašiku mlevene paprike, pa dobro promešajte. Zapršku prelijte preko paprika, pa posudu stavite u rernu da se zapeku.

Recepti za posna slana jela 5
Fotografija: Shutterstock

Salata sa kikirikijem, graškom i kukuruzom

POTREBNO JE:

340 g kukuruza šećerca iz konzerve,

340 g graška iz konzerve,

100 g pečenog slanog kikirikija,

300 g posnog majoneza,

100 g pirinča,

2 kašičice soli,

1 kašičica vegete,

biber,

1 sveža ili kisela crvena paprika

PRIPREMA: Grašak i kukuruz ocedite od vode. Pirinač skuvajte i ocedite. Kikiriki i papriku iseckajte. Dodajte majonez i začine, pa sve sastojke promešajte da se lepo sjedine i povežu. Salatu dobro ohladite pre služenja.

Recepti za posna slana jela 6
Fotografija: Shutterstock

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari