Ovaj period godine asocira nas na pripremu zimnice od još uvek svežih namirnica u ponudi na pijaci i marketu. Ukoliko se do sada niste oprobali u pripremi iste, ili vam ponestaje ideja, na pravom ste mestu.
Slede recepti Mike Dajmaka, sa kojima nema greške. Sigurni smo da ćete dobiti pohvale svih ukućana, jer retko ko ne voli paprike.
Barena paprika
Sto komada zdravih paprika oprati, očistiti od semena i iseći na polovine. U veću šerpu sipati 5 litara vode, po 1/4 kg soli, esencije, šećera u kristalu i ulja, dodati malo bibera u zrnu, pa staviti na šporet da proključa.
U provrelu tečnost staviti paprike da se upola skuvaju, a zatim ih slagati u zagrejane tegle i preliti tečnošću u kojoj su se kuvale.
Preko toga naliti u svaku teglu po nekoliko kašika ulja, zatvoriti patent zatvaračima ili povezati celofanom, odnosno pergament papirom, i ostaviti na hladnom mestu među zimnicu gde ima promaje.
Kisele paprike
Pet kilograma paprika oprati, osušiti i staviti u veći sud. U veću šerpu sipati tri litra vode, 200 g soli, šoljicu esencije, 1/4 litra ulja, 10 kocki šećera i 20 zrna bibera, pa sve to na šporetu prokuvati.
Vrelim sokom preliti paprike u šerpi i odmah poklopiti da ne isparava. Kada se paprike potpuno ohlade, složiti ih u tegle, preliti istim sokom, staviti u svaku teglu po komadić rena, povezati i ostaviti među zimnicu.
Cepana paprika u ulju
Zdrave paprike, babure ili dugačke, oprati, iseći, oljuštiti, očistiti od semena, iscepati ih po dužini i slagati u suve čiste tegle red paprike, pa malo soli i tako redom dok se tegle ne napune. Na vrhu svake tegle staviti malo konzervansa, zatim ih naliti odozgo uljem, povezati celofanom i ostaviti među zimnicu. Po želji, pre serviranja, začiniti sitno isečenim belim lukom i sirćetom.
Pečene paprike sa renom
Zdrave, mesnate babure prosušiti u hladu jedan do dva dana. Potom ih ispeći na vreloj plotni, poređati u sud, posoliti i ostaviti da prenoće.
Ujutru u čiste i dobro osušene tegle slagati paprike na ovaj način: red paprike, koje zrno bibera, list lorbera, red očišćenog i krupno istruganog rena i tako redom sve dok se ne napune tegle. U svaku teglu, najpre, podjednako sipati soka koji su pustile paprike u toku noći, a zatim naliti jakim vinskim sirćetom.
Tegle poklopiti tacnama, ostaviti da prevre, pa ukoliko je potrebno naliti još sa vinskim sirćetom. Kad su paprike prevrele, dodati odozgo malo očišćenog, iseckanog belog luka (češnjaka) i šoljicu ulja. Tegle zatvoriti patent zatvaračima ili povezati pergament papirom, odnosno celofanom i ostaviti među zimnicu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.