Rigo Janči: Kremast i jednostavan kolač u čast zabranjene ljubavi 1Rigo Janči, foto: J. Patarčić

Rigo Janči je tradicionalni mađarski kolač koji je krajem 19. veka osmislio jedan poslastičar iz Budimpešte u čast istoimenog muzičara, poznatog po tome što je osvojio srce jedne belgijske princeze američkog porekla.

Kako priča Čaba Paško, subotički kuvar koji rado priprema ovaj desert, Rigo Janči je bio violinista romskog porekla, koji je sa svojim orkestrom zabavljao goste širom Evrope.

Tako se 1896. godine obreo u jednom u pariskom restoranu, gde se upoznao sa Klarom Vard koja je ovde došla na večeru sa mužem.

“Za razliku od Rigo Jančija, Klara Vard je bila plemićkog porekla. Ona je bila iz Amerike, a njen otac je bio milioner. Takođe, u to vreme je bila i udata za jednog belgijskog princa, ali je Rigo Janči uspeo da je zavede i ona je ostavila muža, što je u to vreme bio skandal”, priča Čaba Paško.

Rigo Janči: Kremast i jednostavan kolač u čast zabranjene ljubavi 2
Rigo Janči, foto: J. Patarčić

Sve do 1898. godine evropska štampa je pisala o ovom paru i njihovoj zabranjenoj ljubavi, što je dovelo do toga da Rigo Janči stekne ogromnu popularnost.

“Svi su pričali o njemu. Jednostavan svet je verovatno to video kao veliki uspeh, da jedan siromašan čovek kao Rigo Janči, koji mora da je bio veoma šarmantan i dobar muzičar, kada je uspeo jednu takvu ženu kao što je bila Klara da zavede”, kaže Paško.

Tako je ovaj muzičar dobio svoj kolač bez kojeg je danas gotovo nemoguće zamisliti i jednu poslastičarnicu u Mađarskoj, a njegov glavni sastojak je čokolada koja simbolizuje ovu ljubavnu priču.

“Sam kolač je vrlo jednostavan i lak za pripremu, ali mislim da se finoća nekih stvari ogleda baš u tome što su jednostavne, a ukusi dobro posloženi”, zaključuje Čaba Paško.

Recept za kolač Rigo Janči

Za piškotu je potrebno:

  • 8 jaja
  • 160g šećera
  • 200g brašna
  • 50g kakaa

Za fil je potrebno:

  • 1,5l slatke pavlake od kravljeg mleka
  • 150g kvalitetnije čokolade za kuvanje

Za glazuru je potrebno:

  • 0,5l slatke pavlake od kravljeg mleka
  • 50g kvalitetnije čokolade za kuvanje

Priprema:

Razdvojite žumanca od belanaca. U jednoj posudi dobro umutite žumanca sa šećerom, a potom postepeno dodajte brašno i kakao. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst sneg i kao takav ga dodajte u prethodnu smesu. Mešajte sve dok se smesa ne sjedini, a potom je izlijte u podmazanu tepsiju i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta. Nakon što se piškota ohladi, presecite je na pola.

Od slatke pavlake napravite dva fila. Za čokoladni fil je potrebno da umutite litar slatke pavlake i u nju dodate otopljenu čokoladu. Mešajte sve dok smesa fila ne bude jednolična. Za drugi fil je dovoljno da dobro umutite pola litre slatke pavlake.

Kolač filujete tako što na donju piškotu prvo stavljate čokoladni fil, koji treba da bude nešto deblji. Potom na njega stavljate malo tanji fil od slatke pavlake i na kraju ga poklopite gornjom piškotom.

Kolač se preliva čokoladnom glazurom, koju napravite tako što u pola litre slatke pavlake rastopite čokoladu za kuvanje. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari