Ovog puta dajemo još jedan zanimljiv predlog priloga svčanoj trpezi. Rižoto sigurno već pripremate, ovog puta možemo odabrati mirisne i aromatične pečurke, mi smo se odlučili za suvi vrganj.
Dobićemo izvrstan prilog ali i zasebno jelo za vegetarijansku ishranu. Ako bi hteli još jedan korak dalje u savršenosti ukusa, u rižoto dodati nekoliko kapi ulja od tartufa. Naravno, radi dekorativnosti možemo u rižoto dodati grašak, divna zelena boja .
Završnica jela bi bogla mola da bude sa dodatkom parmezana i putera. Cvekla sa kozijim sirom bi takođe mogla da se servira uz naš rižoto.
Šta nam je sve potrebno:
- 250g pirinča (arborio)
- jedna manja glavica crnog luka
- čen belog luka
- 50g suvog vrganja
- maslinovo ulje
- so, biber
- 500ml bujona (od povrća)
- 100ml belog vina
Način pripreme:
Suvi vrganj potopiti u toplu vodu, ostaviti da omekša. Na ulju propržiti sitno naseckan luk, pržiti nekoliko minuta, beli luk, potom dodati oceđeni I naseckani vrganj, a zatim i pirinač. Pržiti na maslinovom ulju kratko da ulje obloži sastojke. Prvo sipati belo vino I sačekati da ispari, potom naliti toplim bujonom koji smo skuvali od povrća, (može se dodati I voda od vrganja ). Bujon nalivamo u rižoto u nekoliko navrata, nemojte sipati svu tečnost odjednom, nego iz nekoliko puta. Mešati nakon dodavanja tečnosti. Na kraju dodati so i biber.
Ova varijanta je odlična, ali rižoto može biti kopleksnii sa dodatkom otopljenog putera i narendanog parmezana.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.