Rubinštajnove palačinke sa kavijarom i mrvice na maslacu Markiza de Sada 1Foto:M.Pudar/Danas

O receptima u nekulinarskim kniigama, tamo gde se ne očekuju i ne traže, među junacima i zapletima velike književnosti tako vešto umeo je da piše avangardni zrenjaninski pesnik Vojislav Despotov.

Prve tekstove o književnom kulinarstvu objavio je u vojvođanskom građanskom listu „Nezavisni“ tokom 1997. godine, a neki su ostali neobjavljeni, u radnoj verziji, u porodičnoj zaostavštini.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ objavila je tokom prošle godine tekstove Vojislava Despotova o kuvanju na književni način a urednik izdanja Dušan Jakovljev izabrao je baš one prave, provokativne recepte, koji moraju da se pročitaju.

“Recepti koji se mogu naći u nekulinarskim knjigama, na stranicama lepe književnosti, skriveni među junacima i zapletima, svi su upotrebljivi, jestivi i strukturalno kalorični”, zapisao je urednik izdanja na početku knjige.

Knjiga donosi neuobičajne, uvrnute recepte, prikazane kroz gastro vinjete 24 autora koji su spominjali kuvanje u svojim delima, među kojima samo jedne žene – tu su ukusi hrane Margaret Jursenar, a pored nje kuvaju Gete, Bodler, Singer, Ginter Gras, Alfons Dode, Markiz de Sad, Homer, Henri Miler, Edgar Alan Po, Herman Melvil, Milorad Pavić, Ivo Andrić.

Zato zašto ne započeti sa ekscentrikom Donatjenom Alfonsom Fransoa, poznatijim kao Markiz de Sad, koji je predstavljen receptom „Nedeljne mrvice na maslacu“.

Recept za više osoba: maslac, mrvice, so.

Tokom sedmice brižljivo sakupljati u košaru sve mrvice koje padaju prilikom rezanja hleba. U nedelju zagrejati maslac u tiganju i staviti mrvice. Mešati, po želji dodati so nakon prženja.

Pisac Milorad Pavić zabeležen je kod Despotova sa četiri jela, među kojima je najotkačenije “Riba sa bocom crnjaka”.

Recept za Pavićevu Ribu sa bocom crnjaka: “Odabrati krupniji primerak ribe, najbolje iz reke koja teče s juga na sever. Ribu očistiti, posoliti i u utrobu položiti otvorenu bocu crnjaka tako da vino, prilikom pečenja u rerni, može da ispari. Sud sa ribom ovlaš premazati uljem i peći u rerni dok ne porumeni”.

Poljski pijanista Artur Rubinštajn, u svojim memoarskim delima “Godine moje mladosti” i “Moje mnoge godine”, ostavio je recepte za “Palačinke sa kavijarom”.

Recept: 250 grama brašna, 4 kašike šećera, 2 jajeta, sveži kavijar, ulje, so.

Napraviti smesu za palačinke, u zagrejani tiganj sipati svega nekoliko kapi ulja i razliti smesu po tiganju da se gotovo providi. Gotove plačinke puniti svežim kavijarom i zavijati u rolnu.

Jedina žena među koricama ove knjige je Margaret Jursenar koja u “Osmehu Kraljevića Marka” ostavlja recept naslovljen “Riba sa pilavom i prilogom”.

Recept: 1 kg ribe; pilav od pirinča, šargarepe, luka, belog mesa, peršuna i bibera; vinovo lišće, 250 grama ovčijeg sira, med, grožđe i kolači od badema.

Očistiti i peći ribu, jezersku ili rečnu, dok ne porumeni, staviti na oval i zaliti medom, granirati grožđem, pilavom koji se posle kuvanja uvije u vinovo lišće, ovčijim sirom i kolačima od badema.

Bogato, ilustrovamo izdanje knjige “Književni kuvar ili jestiva književnost“. čiju kreativnu opremu potpisuje Nela Tatalović, izašlo je 22 godine nakon smrti pesnika Despotova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari