Jesenji delikates, slatki kesten pečen ili kuvan (RECEPT) 1Foto: M. P. / Danas

Slatki kesten je pravi jesenji delikates na trpezi, kuvan ili pečen a najčešće je u upotrebi u prehrambene svrhe.

Spada u plodove, slatkastog ukusa jer je prepun skorba ali nema gluten a pri tom sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova.

Sadrži esencijalne aminokisleine, visok udeo biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kalcijum, fosfor i magnezijum, bogat je mineralima i vitaminima B grupe.

Koristi se kao sirovina ili poluproizvod, od njega se spavlja kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

U piljarama se ove jeseni slatki keste prodaje po ceni od 600 dinara za kilogram.

Da se zasladite dovoljno je i pola kilograma ovih plodova a sve možete izvesti u svojoj kuhinji.

Za kuvano-pečeni kesten potrebno je 1/2 kilograma slatkog kestena i voda za kuvanje.

Kestenje oprati i zarezati na površini, staviti u postudu, naliti vodom i kuvati 10 minuta.

Procediti, staviti u pleh i na 180 stepeni peći 20 minuta u rerni. Jesti odmah !

Za one koli vole da je kestenje pečeno samo na vatri, potrebno je da kestenje operu, zarežu koru, i poređaju u vrelu rernu na 200 stepeni. Peći 20 do 30 minuta, dok korica ne potamni.

Za pečenje kestenja na otvorenom plamenu dovoljno je desetak minuta, uz brzo okretanje.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari