Slatko od ljubičica (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Čini se da je korišćenje jestivog cveća u fensi restoranima trend ili moda današnjeg brzog užurbanog vremena, spremnog na svaku vrstu izazova.

Ali nije baš tako kako izleda na prvi pogled. Jestivo cveće nije nikakav novi trend, pošto znamo da cvetna kuhinja ima svoju istoriju primene u mnogim narodima.

Osim što cveće živopisnih boja krasi naše saksije, bašte, parkove, isto tako može ukrasiti i naše stolove. Svaki cvet ima svoju esenciju. Predivno ljubičasto cveće poput lavande, ljubičice, jorgovana može poslužiti kao svež ili pripremljeni ukras za deserte.

Naše bake su pohovale cvetove bagrema ili cvetove tikvica, a od ljubičica i jorgovana pravile pekmez i slatko. Da bi sačuvali boju ljubičica pomoći će nam sok od limuna. Ljubičice su ove godine prelepe, izuzetno velike i krupne, još uvek ih ima.

Šta nam je sve potrebno:

  • 200g cvetova ljubičica
  • 500g šećera
  • 150ml vode
  • limun
  • aroma, vanila, bergamot
Slatko od ljubičica (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

Ako ste u prilici treba nabrati ljubičice u polju, šumi ili bašti.

Oprati nežne cvetove ljubičica pod slabim mlazom vode, ocediti i upiti vodu.

U posudu za kuvanje staviti šećer sa vodom. Kada voda počne da pravi mehuriće dodati cvetove ljubičica, potom i limun. Kuva se 10-15 minuta na tihoj vatri dok slatko ne dobije gustinu. Pri samom kraju dodati aromu koju volite ili imate. Naravno da može bez dodavanja arome.

Na ovaj način smo pripremiti lep ukras za dekoraciju poslastica.

Uživate!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari