Vredi se podsetiti ovog deserta pošto će zub vremena da ga izbriše sa naših trpeza.
Nekada starim dobrim vremenima domaćicama nije bilo teško da zgotove nekoliko slatkiša za jedan obrok, ali da šnenokle zaslužuju pažnju, da se i dalje spremaju, bez obzira na težinu i vreme koje provedemo u kuhinji, to je tačno. Ishod je svršeno hladan osvežavajući desert.
Šta nam je sve potrebno:
4 jaja,
litar mleka,
8 supenih kašika šećera,
2 kesice vanilin šećera,
4 kašike gustina.
Priprema:
Umutiti odvojeno belanca sa 4 kašike šećera u čvrst sneg, 900ml mleka staviti na šporet da proključa sa 4 kašike šećera.
Kašikom vaditi šne od belanaca i stavljati u ključalo mleko da se belanca termički obrade.
Kada počnu da izlaze na površinu rešetkom vaditi i stavljati u cediljku.
Sada umutiti žumanca sa vanil šećrom, gustinom, dodati decilitar mleka, i sve tako pomešano lagano spustiti u vruće mleko.
Potom smanjiti vatru i mešati dok se žumanac ne zgusne.
Belanca vratiti u žuti krem.
Dobro rashladiti pre služenja.
Servirati u male činijice ili, belance i preko njega žuti krem od jaja.
Nekada su domaćice pravile rolat sa džemom od kajsija, sekle na kolutove, pa bi na dno posude prvo stavile rolat, potom šne, pa zalile rashlađenim kemom od jaja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.