Šnenokle su verovatno slatkiš svačijeg detinjstva. Pravile su ih mame i bake, jer se prave lako, nisu skupe a sastojke je u svakom trenutku imala baš svaka kuća.
Šnenokle su bile poslastice za preko nedelje, jer su se nedeljom u banatskim kućama pravili ozbiljni kolači.
Šnenokle, odnosno nokle od ulupanih belanaca, u nemačkoj verziji ili ptičje mleko, u verziji sa mađarskog, prave se od jaja, mleka, šećera, vanilin šećera i malo brašna, a u savremenijoj verziji umesto brašna koristi se puding od vanile.
Prave se ovako.
Za početak, odvojite belanca od žumanaca.
Izlupajte dobro sneg (šne) od 4 belanca. Kad se mleko (malo manje od 1 litra) približi tački ključanja, smanjite temperaturu, i ukuvajte nokle od šnea – jednostavno, vadite ih kašikom, spuštajte u mleko, par sekundi s jedne strane, par s druge i vadite u posudu.
Četiri žumanca izmutite sa četiri kašike šećera i pola pudinga od vanile. Dodajte malo mleka što ste uzeli od one litre, i u mleko preostalo nakon ukuvavanja belanaca sipajte krem od žumanaca. Kuvajte kao i svaki drugi krem, nekoliko minuta.
Prelijte preko belanaca, ali polako. Može da se jede i vruće, ko ne može da dočeka ali pravi užitak je šnenokle jesti dobro rashlađene.
Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.