Sok od zove se priprema u toku maja meseca kada cveta zova.
Svako ga priprema na svoj način, ali sastojci su uvek isti – cvetovi zove, voda i šećer.
Sok od zove možete pripremiti po svom ukusu, nema posebnih pravila kojih se treba pridržavati.
Ukoliko ste ljubitelj arome zove, stavite više cvetova i obrnuto.
Sok (sirup) od zove, sastojci:
- 30-40 cvetova zove
- 3 l prokuvane vode
- 2-3 kesice limuntusa
- 2 kg šećera
Sok, (sirup) od zove, priprema:
Cvetove zove stavite u veću šerpu ili lonac.
Prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko 8 sati.
Procedite kroz gustu cediljku ili gazu, pa dodajte šećer i limuntus.
Mešajte dok se šećer ne istopi.
Sok od zove sipajte u čiste flaše i zatvorite ih.
Ovako pripremljen sok/sirup od zove čuvajte u frižideru.
Ukoliko želite da vam sok duže potraje, možete da dodate konzervans ili da ga pasterizujete.
Takođe, imate mogućnost da zamrznete sok, ali u tom slučaju treba da koristite plastičnu ambalažu.
Ukoliko volite koncentrovaniji sok, na ovu količinu tečnosti, možete sipati manje šećera.
Umesto šećera možete koristiti zaslađivač po izboru.
Umesto limuntusa možete dodati limunov sok.
Prilikom služenja možete dodati kriške limuna i komade jagoda.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.