sorbe od malinaFoto: lozas / Shutterstock.com

Još jedno od bobičastog blaga u kojem možemo uživati u ovo doba godine sigurno su maline. Osim što im je teško odoleti i ne pojesti ih odmah sirove, ovim sočnim voćem možemo se poigrati i kroz razne kulinarske specijalitete.

Bogatstvo vitamina i minerala

Maline su dobar prirodan izvor vitamina C i B grupe što doprinosi protivupalnom dejstvu i jačanju imuniteta. Sadrže vlakna, šećere, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan i gvožđe.

Uz to, u ovom voću se nalaze polifenoli. Generalno gledano, ovo voće je savršenstvo za naše zdravlje, ali i nepce, piše Živim.

Sorbe od malina

Aktuelne vrućine sjajna su prilika za spremanje osvežavajućeg napitka kao što je sorbe od malina. Za ovaj recept potrebna su samo tri sastojka.

Sastojci

  • 200 g šećera
  • 500 g malina
  • 1 limun, isceđen

Priprema

  1. Šećer s 270 ml vode stavite u šerpu i mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi i konzistencija ne postane kao sirup. Ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Stavite maline i limunov sok u blender i blendajte sve dok smesa ne postane gusta. Pomešajte sa šećernim sirupom i stavite u posudu za zamrzavanje.
  3. Zamrznite smesu oko sat vremena, zatim je umutite žicom za mućenje ili viljuškom tako da razbijete sve nastale kristale leda, a onda je vratite u zamrzivač.
  4. Nastavite da mešate sorbe jednom na svaki sat tokom četiri sata kako biste razbili kristale leda. Kad smesa postane dovoljno čvrsta, prestanite s mešanjem.
  5. Ovako obrađenu smesu možete čuvati u zamrzivaču do mesec dana. Poslužite s dodatnim malinama, ako želite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari