Još jedno od bobičastog blaga u kojem možemo uživati u ovo doba godine sigurno su maline. Osim što im je teško odoleti i ne pojesti ih odmah sirove, ovim sočnim voćem možemo se poigrati i kroz razne kulinarske specijalitete.
Bogatstvo vitamina i minerala
Maline su dobar prirodan izvor vitamina C i B grupe što doprinosi protivupalnom dejstvu i jačanju imuniteta. Sadrže vlakna, šećere, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan i gvožđe.
Uz to, u ovom voću se nalaze polifenoli. Generalno gledano, ovo voće je savršenstvo za naše zdravlje, ali i nepce, piše Živim.
Sorbe od malina
Aktuelne vrućine sjajna su prilika za spremanje osvežavajućeg napitka kao što je sorbe od malina. Za ovaj recept potrebna su samo tri sastojka.
Sastojci
- 200 g šećera
- 500 g malina
- 1 limun, isceđen
Priprema
- Šećer s 270 ml vode stavite u šerpu i mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi i konzistencija ne postane kao sirup. Ostavite sa strane da se ohladi.
- Stavite maline i limunov sok u blender i blendajte sve dok smesa ne postane gusta. Pomešajte sa šećernim sirupom i stavite u posudu za zamrzavanje.
- Zamrznite smesu oko sat vremena, zatim je umutite žicom za mućenje ili viljuškom tako da razbijete sve nastale kristale leda, a onda je vratite u zamrzivač.
- Nastavite da mešate sorbe jednom na svaki sat tokom četiri sata kako biste razbili kristale leda. Kad smesa postane dovoljno čvrsta, prestanite s mešanjem.
- Ovako obrađenu smesu možete čuvati u zamrzivaču do mesec dana. Poslužite s dodatnim malinama, ako želite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.