Pimento paprika je slatka paprika jarko crvene boje, oblika srca i veličine oko 2-3 centimetra. Svima nama je najpoznatiji pimento kao paprika koja se koristi za punjenje maslina.
Paprika može imati različite boje uključujući crvenu, žutu, zelenu, blagog su ukusa i vrlo malo ljute i to određene sorte. Pimentosi se obično mogu naći od kasnog leta do jeseni.
Najbolje su one tamnocrvene boje i čvrste na dodir, čuvaju se kao i sve druge paprike. Pimento paprike su blage, slatke i sočne, možemo uživati u sveže ubranim paprikama iz bašte, iako se obično kisele. Pošto su pimentosi male paprike, veoma ih je zabavno puniti. Uobičajeni začin jeste kao suva paprika u prahu, pravi se od sušenih pimento paprika i drugih blagih ili slatkih paprika.
Kao što je pomenuto, pimento paprike su odlične za punjenje, sušenje, kiseljenje, za pravljenje sosova, namaza, kao i svakodnevno kuvanje. Punjene pimento paprike i kisele pimento paprike su dobro znane, popularne i to su najčešći recepti, ali daleko najpoznatiji jeste južni pimento sir.
U kuhinji južnog dela Amerike, pimento sir se pravi kao namaz od sira, majoneza i pimento paprikama.
Osnovni recept ima nekoliko sastojaka, oštar sir kao što je čedar, preliv od majoneza ili neke salate i obavezan pimentos, sve spojeno u glatki namaz. Mogu se dodati sastojci poput rena, krem sira, ljuti umak, vorčester sos, halapenjosi, luk, beli luk, kiseli krastavci.
Poslužuje se kao namaz za krekere, bruskete, za hleb, tortilje od kukuruza uz povrće ili kao namaz za sendviče. Treba isprobati neke od recepata kao što je Muhamara, to je sos ili dip od pečene crvene paprike i oraha. Ako ste ikada probali južni pimento sir ili uživali u zelenim maslinama punjenim pimentom, već ste probali pimentose i znate da je ukus sjajan.
Šta nam je sve potrebno:
- 800 g crvenih paprika
- 150 g pečenih oraha
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- sok od pola limuna
- 3 kašike sosa od nara
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Začini:
* po pola kašičice paprike, kumina, korijandera
Način pripreme:
Paprike ispeći, oljuštiti i ostaviti da se ocede.
Orahe peći u rerni, na 150 C, da dobiju tamniju boju, oko 15 minuta.
Na maslinovom ulju ispržiti crni luk, pa dodati začine.
Pečene, oljuštene i oceđene paprike bez semenki iseckajte na sitne komadiće, dodati sirup od nara, iseckane pečene orahe, ljutu papriku, luk sa začinima, beli luk, so, biber i sok od limuna. Sve to dobro promešati i nakon toga ostaviti u frižider. Po nekim receptima u muhamaru se dodaju i prezle. Ukoliko vam se dogodi da je namaz tečnije strukture, slobodno dodajte prezle.
Pred služenje muhamaru preliti maslinovim uljem, i dodati naseckani peršun. Servirati uz libanski hleb, baba ganuš, humus, falafel, kao meze.
NAPOMENA: Lakši način pripreme je da sve sastojke stavite u blender nakratko i napravite namaz od paprika.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.