Krompir paprikaš sa slaninom i kobasicom je jedno tipično svakodnevno jelo iz Vojvodine, a smatra se zaostavštinom bivše Austro-ugarske kulture, a na posletku i gastronomije, kaže za Danas vrsni subotički kuvar, Saša Milanković.
Milanković predaje mladim kuvarima u Ekonomskoj srednjoj školi „Bosa Milićević“ u Subotici, a radi i u jednom poznatom restoranu u Hajdukovu.
Pre nego što nam je otkrio na koji način se tačno priprema ovo jelo, podseća da, kao i mnogi recepti iz ovog kraja, ono sadrži jedan začin, nama svima poznat, a to je sitna začinska paprika, koja je dosta zastupljena u vojvođanskim krajevima.
Ona je, kako kaže, poreklom iz Severne Amerike, a Španci su je u 16. veku doneli u Evropu, pa je kasnije preko Balkana stigla i do Mađarske.
„Ova paprika je do pre nekih 100 godina bila samo ljuti začin, pa je jedan segedinski uzgajivač, uspeo da proizvede „slatku“ papriku. Paprika je inače mađarska reč, a poreklo „vuče“ iz latinskog jezika, od reči piper“, objašnjava naš kuvar.
Dodaje da u mađarskoj gastronomiji postoji osam vrsta gradacija paprike i po tome se ceni, namenjuje i koristi.
„Oko nje se polemiše, a najčešće o tome, koja je najbolja kod nas. Ja bih rekao da su sve dobre, da svaka ima svoju namenu. Poznate i kvalitetne su iz Horgoša, Kneževca, Malih Pijaca, Doroslova, Bezdana, Martonoša“, napominje Milanković.
Šta je sve potrebno za ovo vojvođansko jelo (za četiri osobe):
– krompir 1 kg (očišćen i isečen na veće kriške)
– jaja 2 kom
– brašno 100g cca (zavisi od veličine jaja i dodate vode u testo za valjuške)
– crni luk 100g (iseći sitno na kocke 1mm)
-babura ½ kom (iseći sitno na kocke 1 mm-brunoaz)
– beli luk 1 čen (istrugati nožem)
– dimljena slanina 100g (iseći na režnjeve)
– domaća kobasica 200 g (kolutići)
– so,biber, eventualno neka mešavina soli i povrća, ali nije neophodno
– temeljac (fond od povrća ili piletine)
– paprika, slatka 20 g
Priprema:
Crni luk sitno iseći i dinstati na malo svinjske masti. Kada se zacaklio, ubaciti krompir, papriku, vrlo brzo promešati i dodati fond ili vodu da bude iznad krompira za oko dva centimtra. Dok se kuva, zamešati valjuške: jaja, brašno, beli luk, so, biber i malo vode ako je potrebno. Gustina treba da je takva da možemo da kašikom vadimo i ukuvamo u paprikaš.
Kad je krompir 70 odsto kuvan, dodajemo valjuške, polako po jednu i potom svežu papriku. Dok se to kuva, ispržimo slaninu na tavi i dodamo malo kobasice da se proprže. Kada su gotovi krompir i valjuške, dodamo slaninu i kobasicu, dospemo vode ili fonda po potrebi i kuvamo još nekoliko minuta.
Začiniti po ukusu i servirati. Jesti uz neku jednostavnu salatu, kupus ili leti zelenu salatu. Može da se servira i neki kompot od dunja ili krušaka.
Milanković nam je rekao da će sledeći put da nam otkrije i jedno slatko, tipično vojvođansko jelo, koje Subotičani jako vole, a neki se sećaju i naših baka koje su pripremale ovo jelo na radost cele porodice.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.