Vreme je za kupusnjače: Kelj može da bude ukusniji od sarme (RECEPT) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Jedna od najzdravijih i najkorisnijih povrtarskih porodica upravo je okupirala pijačne tezge. To je velika porodica kupusnjača.

Preplavile su tezge glavice kelja, karfiola, brokolija, dospeo je i prokelj, keleraba, raštan.

Bilo šta da izaberete, bilo da vašem nepcu više odgovara karfiol, kelj ili brokoli, znajte da ćete u vaš organizam uneti priodne antioksidante. Kupusnjače će vam pomoći da očistite ćelije koje ste zatrovali nezdravom hranom ili zagađenim vazduhom i lošom vodom.

Kupusnjače su idealne za jesenje i zimske dane, odlične su za jačanje imunog sistema, jer obiluju vitaminima C, A, B, K, beta-karotenom, kalijumom, kalcijumom, biljnim vlaknima i folnom kiselinom.

Takođe, uspešne su i u borbi protiv viška kilograma, jer u svom sastavu sadrže mnogo vode. Sve kupusnjače su i niskokalorične namirnice, a određene kiseline kojim obiluju usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata u masti.

Jedna od najzahvalnijih kupusnjača je kelj. Iako ga mnogi ne vole zbog intenzivnog ukusa, kelj je može pripremiti u bezbroj varijanti. Pokušajte, nešto od toga vam se sigurno svidi.

Listove kelja, oprane i osušene, možete ispržiti u rerni i grickati kao čips. Od kelja se mogu napraviti odlične sarmice, može i musaka a mi preporučujemo varivo od kelja koje se lako priprema.

Odstranite spoljne listove, glavicu isecite na krupnije komade i kratko obarite. Propržite glavicu crnog i čen belog luka na masnoći, dodajte kašiku brašna, obareni i proceđeni kelj, nalijte vodom od kuvanja, posolite i dobro pobiberite i začinite običnim mlekom ili još bolje kašikom kisele pavlake.

Uz varivo od kelja dobro ide pohovano meso ili neka dobra pržena kobasica. Malo zdravog, malo manje zdravog, ali u svakom slučaju lep ručak.

Ako se odlučite za karfiol, tek su vam tu mogućnosti neograničene. Od kelja možete skuvati odličnu čorbu, možete ga pohovati, možete od njega napraviti musaku a evo naše preporuke.

Obarite karfiol, a vodu u kojoj se bario sačuvajte za supu.

Karfiol rasporedite u vatrostalnu posudu, premažite ga kiselom pavlakom, a ako hoćete da pojačate, u pavlaku možete umutiti i jedno jaje. Posolite i pobiberite i zapecite. Zapečeni karfiol može biti samostalno jelo a možete ga poslužiti i kao prilog.

Dok kuvate karfiol, stavite u posoljenu vodu jednu iseckanu šargarepu. Kad izvadite karfiol ( a nešto će vam i otapsti sa glavice) dodajte malo peršunovog lista, zakuvajte knedle ili rezance a može i tarana da posluži i uživajte.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari