"Šumadijski čaj" ili zimska zanimacija (RECEPT) 1Foto: M.P./ Danas

Kuvana rakija nije naš izum, prave je svuda u Evropi, ali „šumadijski čaj“ već jeste. Ta i takva kuvana rakija u našim krajevima pravi se isključivo od šljivovice, a pošto Šumadiji najbolje rađaju šljive, tako se i zove.

Šumadijski čaj najviše prija zimi, konzumiraju ga lovci dok su na terenu, a trenutno može da se proba  na brojnim novogodišnjim štandovima u srpskim gardovima.

Posetili smo jedan takav u Zrenjaninu uoči proslave Nove godine po julijanskom kalendaru, gde proodica Čolić tokom novogodišnjih praznika nudi kuvano vino, toplu čokoladu u „šumadijski čaj“.

Danijel Čolić, kao pravi domaćin, objasnio je čitaocima Danasa kako ga priprema.

Potrebno je četiri kašike šećera, 250 mililitara vode i 250 mililitara šljivovice.

„Šećer se karamelizuje, bitno je da se ne uprži jako, inače će izgubiti sva svoja svojstva. U tako blago karamelizovani šećer dodaje se voda i dobija se tečnost boje karamele. U to se sipa rakija, isključivo šljivovica i tako se kuva i po ukusu razblažuje. Ne dozvoliti da proključa, da ne bi došlo do stvara metil-alkohola koji šteti ljudima“, preporučuje Danijel Čolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari